SEGRE
Joan Teixidó

Joan TeixidóSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Fa setmanes que es parla de la crisi dels microxips, que té un abast mundial i que pot afectar de ple per a la campanya de compres de Nadal. Com sempre, el tema és més complex del que ens podem pensar, i en el cas de la falta de productes hi tindran a veure molts altres factors, com la dificultat de transport de mercaderies o l’augment del cost de les matèries primeres. I també la falta d’aquests petits components, els microxips, que són part fonamental per a, avui, la gran majoria de productes i dispositius que tenim per casa.

És allò de l’IoT (Internet de les coses), que per funcionar necessita components electrònics i la base són els microxips. També la domòtica, cada cop més present a les nostres llars, com les persianes elèctriques, els robots aspiradors o els indicadors de temperatura. O el teletreball i el confinament, que ha disparat, entre d’altres, la compra d’ordinadors portàtils i elements electrònics relacionats, com càmeres o micròfons.

O la indústria de l’automòbil, que cada cop requereix més microxips. Així, milers d’empreses necessiten milions de microxips que les fàbriques del món, localitzades sobretot a l’Àsia, no donen abast a fabricar. La crisi dels microxips han sigut, com veurem en el reportatge central d’aquest número, un cúmul de circumstàncies, una tempesta perfecta amb una afectació global.

Pel que fa a les compres de Nadal, ja hi ha productes sense estoc, com les consoles d’última generació, i d’altres que perillen, com els darrers iPhone d’Apple. Davant d’aquesta crisi, que els experts auguren que s’allargarà uns quants anys, veurem quines empreses han fet els deures fabricant amb estoc suficient o, pel contrari, si ho han fet sota demanda i això ha propiciat que es quedin, en un moment clau de la temporada de vendes, sense poder atendre la demanda.

tracking