SEGRE
Joan Teixidó

Joan TeixidóSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Va passar l’any de la pandèmia. Any 20. Grans i petits es van quedar tancats a casa. Un drama si hagués sigut al segle XIX o XX, però va passar al XXI. I teníem aparells i xarxes per fer el que volguéssim. I de cop va irrompre una xarxa xinesa que tots miràvem de reüll quan en sentíem el seu nom, TikTok? Sí, TikTok. De sobte els balcons es van convertir en sales de ball i la funció dels llibres era la de subjectar el mòbil en vertical. I es va convertir en la xarxa més descarregada del 2020, i una de les que han aconseguit els 1.000 milions d’usuaris amb més velocitat de la història. La Xina.

La producció del silici ha passat dels EUA al país continent asiàtic. Apple i Microsoft ja han de competir amb marques xineses que han entès que la innovació d’Apple i Microsoft ja no és incremental, sinó que s’ha estancat. I que poden fabricar i enviar a cost, des d’un punt de vista occidental, de saldo.

Amazon ja nota l’alè d’AliExpress i el pastís mundial que li ha pres, i Zuckerberg veu com una xarxa social xinesa té més èxit que el seu vaixell insígnia, Instagram. La Xina. El gegant del control d’internet i el gegant del comunisme més capitalista del planeta.

Poc en queda de Mao en el país que té el major nombre de multimilionaris del món, només superat pels mateixos Estats Units. Però la Xina també és TikTok, la xarxa social de moda, que enganxa els nostres joves –i no tan joves– hores i hores davant la pantalla amb mecàniques fàcils, divertides i suggerents. I virals, i recomanades, i educatives, i provocatives, i polèmiques, i bàlsam. Potser és aquest, el gran poder de TikTok.

Per cert, des de Vint-i-dos, feliç 22. Notareu que comencem l’any ampliant pàgines. Gràcies de nou als patrocinadors d’aquest espai de divulgació que té per objectiu explicar la ciència i la tecnologia de Lleida. I a vegades també de TikTok.

tracking