SEGRE

Una mirada a l'horitzó 2030

Degà del Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya

EDUARD MARTÍN LINEROS

EDUARD MARTÍN LINEROS

Creat:

Actualitzat:

Arribats a l’any 2020 hom te la mateixa sensació viscuda que vam tenir un cop finalitzats els Jocs Olímpics del 1992. I ara què? El promès horitzó 2020 s’ha complert a mitges i s’ha substituït per un “esperançador” horitzó 2030. És hora de fixar-nos objectius a curt termini però de llarg recorregut. Els avenços tecnològics són immensos i s’han de convertir en realitats mesurables econòmicament i amb repercussió directa sobre l’estructura professional i econòmica.

Portem temps parlant de transformació digital i reconversió de processos i serveis, però encara estem intentant superar els recels de la innovació aplicada als nostres negocis. La introducció de les noves xarxes de comunicacions i l’eclosió del big data han de ser el primer pas cap a l’automatització dels processos i la integració definitiva de la tecnologia en totes les activitats de negoci.

Perquè ens hem de fixar no només en la gran indústria, i en les grans ciutats o concentracions urbanes?

És hora de fixar-se en tot el territori i en fer arribar la tecnologia d’una manera definitiva a les àrees on és més necessària. Una gran xarxa de comunicacions que seria bo per desconcentrar els recursos i fer atractives altres zones del país. L’arribada de la fibra òptica a totes les capitals catalanes és una gran notícia que hem d’aprofitar per a dinamitzar la nostra economia.

Efectivament: hem estat apostant (i segurament de forma correcta) per la tecnificació de les nostres ciutats i àrees metropolitanes, de la nostra indústria central i les nostres principals vies de comunicació, però potser no havíem pensat que dotar dels millors mitjans a les vil·les mitjanes i potser petites, i estendre una xarxa potent de comunicacions a tot el territori, podia ser bo per a la desconcentració massiva de recursos, per afavorir els processos de regeneració econòmica a través de la introducció de noves oportunitats i en definitiva fer atractives zones del país que per les seves condicions de “connectivitat” cada cop ho eren menys. En aquest sentit l’arribada de la fibra òptica pública a totes les capitals de comarca catalanes és una extraordinària notícia que hem d’aprofitar no només per l’accés a Internet, sinó per a la dinamització efectiva de les nostres activitats, negocis i en definitiva de la nostra economia.

En aquest “horitzó” 2030 hauríem d’intentar fer atractiu el que ara mateix no ho és. I aquesta és una feina que no es pot fer només des del vessant públic, cal que les forces pròpies de cada localitat i territori inverteixin en accions que puguin ser el punt de partida d’una veritable inflexió.

La transformació digital te en les seves arrels de tecnologia aplicada, les xarxes de comunicacions d’alt rendiment i les dades. Amb aquests dos components es pot estructurar la regeneració de processos industrials, i també la generació de nous valors afegits que comportin el canvi necessari per a fer atractiu territori que ara no ho és, no pel seu valor cultural o per la seva bellesa, sinó per la seva capacitat de generació d’il·lusió i oportunitats.

Cal enganxar-se a aquesta nova etapa de creixement, però aquesta vegada no hem de parar-nos a demanar només l’acció pública. Han de ser la pròpia iniciativa i impuls de les “forces” locals, òbviament amb l’impuls de tot el país, les que liderin la veritable transformació.

Inflexió que hauria de ser una palanca per trencar també els sectors tradicionalment atribuïts a cada territori, per fer un salt qualitatiu i introduir noves oportunitats i variants.

Lleida ho té a l’abast. Té la potència de la gent, la força de sectors tradicionals i les ganes de tirar endavant amb noves institucions que aposten per fer el pas. Cal ser decidits i trobar nous espais que permetin que la nova tecnologia sigui no només un petit miratge, sinó un motiu més per cercar noves oportunitats.

La innovació no només es genera i es treballa a les grans àrees urbanes. De fet els espais per a l’impuls i l’experimentació sempre és més ampli i més fructífer en espais més flexibles i més propers. En aquest sentit Lleida és un espai magnífic per a l’impuls decidit de noves activitats que permetin fer més atractiu el territori, i per tant generin més riquesa.

Comunicacions i dades: les dos variables principals, que combinades amb els valors ja existents poden impulsar una nova manera de veure negocis i oportunitats. Només cal que ens ho creiem i que decididament ens hi posem. Serà difícil, però segur que el resultat serà espectacular. 

tracking