SEGRE

L'oportunitat del teletreball

CTO & Strategy Advisor Senior

ALEX MOGA

ALEX MOGA

Creat:

Actualitzat:

L’arribada d’aquesta pandèmia ha produït un daltabaix disruptiu en tota la societat. En l’àmbit laboral la repercussió, en positiu, més evident ha estat l’adopció d’una nova metodologia de treball a distància, el teletreball.

Què vol dir teletreballar?

No vol dir únicament fer-ho des de casa o a distància. Significa crear un escenari òptim per poder treballar des de casa com si ho fessis des de la mateixa empresa o organització. La seva adopció com a eina de productivitat requereix uns processos, procediments, cultura, comportaments, metodologies i eines adaptades amb un escenari completament diferent, que pot arribar a ser molt positiu per ambdues parts. Alhora, treballar des de casa amb un ordinador i amb connexió sense cap planificació o gestió personalitzada pot arribar a produir l’efecte contrari que es busca. Des d’aquí recomano contactar amb professionals especialitzats per a dur a terme un pla efectiu d’adopció. La despesa d’aquest professional és infinitament inferior a la productivitat que s’aconsegueix i la reducció de costos que l’empresa o organització pot aconseguir.

No és el mateix un document enviat per correu que un document escrit en línia amb la unitat de treball. El teletreball significa transformació digital

Quins perfils s’adeqüen més per poder teletreballar?

Hi ha perfils adaptables i altres en què, per les seves condicions, és pràcticament impossible adaptar-ho. Segons dades de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques, els perfils que poden desenvolupar millor el teletreball són: director i gerents (fins al 100%), tècnics i professionals científics (59,9%), tècnics (22,3%), comptables, administratius i d’altres empleats d’oficina (43,6%). Aquest mateix estudi indica que el 25,1% del mercat laboral català és susceptible de poder teletreballar. L’any 2019 només ho va fer el 4,6%.

Avantatges i desavantatges del teletreball

Segons un estudi d’Axicom, el que més agrada de teletreballar és evitar els desplaçaments (86%), aprofitar més el temps (63%), matinar menys (51%), la conciliació familiar i laboral (44%), poder menjar més sa (31%) i gaudir de més temps lliure (19%). D’altra banda, els desavantatges hi trobem la falta de socialització i l’ambient d’oficina (63%), falta de desconnexió mental (61%) i la dificultat per finalitzar la jornada laboral (57%).

En els meus escrits sempre destaco que no és el mateix la digitalització (un PDF) que la transformació digital (un procés de signatura d’un document). Portat al teletreball, no és el mateix un document escrit en office i enviat per correu que treballar-lo en línia amb la unitat de treball. El teletreball pot suposar per a les empreses una disminució de costos, un augment de la productivitat i un increment de la competitivitat. Caminem junts per assolir els objectius. Si teniu dubtes, resto a la vostra disposició. //

tracking