SEGRE
ALEX MOGA

ALEX MOGA

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia ha deixat al descobert moltes mancances per fer efectiva la transformació necessària en el teixit productiu i en l’economia de les persones. El confinament, les restriccions de mobilitat i els efectes emocionals canviants ens obliguen a haver de fer front a un canvi de patró més enllà de la pandèmia.

En l’àmbit de les relacions personals hem viscut una acceleració digital que ens ha obligat a submergir-nos en una digitalització que ha substituït el “tacte de la pell” pel “tacte digital de l’emoció”.

En l’àmbit laboral vam viure una disrupció accelerada que va provocar, en hores, un canvi de l’espai físic laboral, un canvi en les relacions multidireccionals i la compatibilització d’horaris amb l’àmbit familiar que ha doblegat la corba espai-temps de l’acceleració constant.

En l’àmbit social, hem patit la més gran transformació conductual humana de la nostra història. El distanciament social i la mascareta ens impossibiliten l’afectivitat de les emocions i ens impossibiliten l’expressió no verbal, tan important en les relacions humanes.

En l’àmbit empresarial, milers d’autònoms i empreses vinculades amb el sector del turisme s’han vist abocats a la recerca d’alternatives, totes de base tecnològica, per minimitzar-ne els efectes negatius, inclús per intentar sobreviure. La resta del teixit empresarial ha viscut la descentralització de l’operativa diària, tots sense poder recórrer a agents d’ajuda. La solitud del teixit productiu per afrontar els desafiaments és notòria i evident.

En l’àmbit de la salut i del sistema sanitari, ens hem trobat amb una situació límit, en molts moments descontrolada, i sense alternativa que, malauradament, ha obligat a prendre decisions a contra cor i amb efectes adversos per a multitud de persones, de forma especial per al mateix personal sanitari. Hem descobert que la tecnologia pot ser un instrument complementari d’ajuda i no el teníem enllestit.

L’àmbit del sector públic ha deixat al descobert les mancances i dèficits que pateix. El desplegament de l’administració electrònica ha estat deficient i moltes persones n’han patit les conseqüències. Les respostes estan lluny de complir les expectatives dels administrats.

La pandèmia ens obliga a un canvi de rumb en tots els àmbits de la nostra societat, que ens porti noves oportunitats sense exclusions

Tots aquests àmbits –també les persones– ens hem vist sotmesos a una alteració de l’espai-temps que, davant la inexistència de motors i agents efectius que ens acompanyin a surfejar la complexitat, ens autoprotegim en el marc de la individualització explicitada per Ulrich Beck.

Ha arribat el moment d’un canvi de rumb en tots els àmbits i capes de la societat, per traçar les línies d’un futur compartit, d’oportunitats i sense exclusions. “No sobreviuen els més forts ni els més grans, si no els que millor s’adapten”, cita que Darwin mai va escriure de la seva ploma. //

tracking