SEGRE
Jordi Virgili

Jordi Virgili

Creat:

Actualitzat:

Aquest mes d’octubre s’ha presentat l’àrea 5G de les Terres de Ponent. Però què significa per a la regió?

Lleida ha estat històricament un eix vertebrador del territori, que ha assistit en primera filera i molts cops participat activament en els moments crítics en què el món ha canviat. Dos-cents anys abans de Crist els ilergetes eren aliats de Cartago per obtenir la supremacia al mediterrani. Juli Cèsar va batallar davant les seves muralles durant la segona guerra civil romana. Un fragment del document fundacional de l'Estudi General (el que avui coneixem com Universitat de Lleida, fundada l’any 1300) justifica l'elecció de Lleida pel monarca Jaume II atenent a la seva ubicació geogràfica en el territori, proximitat a grans ciutats, importància del sector primari, disponibilitat d’aigua en la regió i la bona voluntat dels seus ciutadans:

Velut hortum, dice, fertilitatis et fecunditatis conclusum, ac fontem deliciarum signatum, tanquam locum communen, et quasi reg norum et terrarum nostrarum intermedium quoddam, fertilitate victualium opulentum, aëris temperantia moderatum, aquarum et fluminum abundantia circumseptum, nobilitate civium insignitum, ac decenti populo decoratum.

I així un llarg etcètera fins arribar als nostres temps. El motiu pel que fa més de dos-mil anys aquest emplaçament és estratègic es manté.

Però tornem al tema que ens ocupa avui, l'actualitat. Vivim temps difícils pel coronavirus, totes les notícies d’alguna manera es relacionen amb el tema que ens esta preocupant a tots per igual: treballadors i empresaris, estudiants i professors, fills i pares... i aquesta no ha estat tampoc una excepció. La presentació ha coincidit amb el que ja s’anomena la tercera onada, però tot i això no s’ha canviat la data prevista, s’ha adaptat a les circumstàncies realitzant-se de manera presencial pels ponents i telemàtica pels assistents. Personalment penso que ha estat un encert. Les mesures que cal prendre per continuar avançant tecnològicament no poden esperar a una cerimònia multitudinària, a més d’haver aconseguit un poderós efecte simbòlic. I es que en el món digital les distàncies s’han escurçat més que mai. A aquest efectes el COEINF (Col·legi Oficial d'Enginyeria Informàtica de Catalunya) ja fa dos anys que celebra la Lul·liana (acte commemoratiu del seu patró) seguint un format similar, amb ponents repartits entre diferents seus arreu el territori que conformen una “taula rodona digital” i col·legiats que hi assisteixen online.

L’elecció de lloc també ha estat molt adient, la Seu de Lleida, lloc analògic i ple d’història (història de Lleida i del país) que ha servit per escenificar la posada de primera “pedra digital” del que esdevindrà una nova etapa en el desenvolupament econòmic i social, i en el que altre cop la nostra ciutat contribuirà a definir els propers anys.

Aquesta “primera pedra digital“ ha estat l’anunci del desplegament de la xarxa 5G comercial de Telefónica a la ciutat de Lleida i la iniciativa LleidaOn com a part d’un projecte per crear àrees territorials on s’agreguin diferents iniciatives dirigides a promoure la tecnologia 5G.

I com ajudarem des del territori a definir aquest desenvolupament? Aquest el un dels punts més interessants anunciats per tots aquells que estimem la tecnologia a Lleida i que, des la nostra empresa o des la mateixa universitat intentem (i aconseguim!) situar Lleida dins del mapa. En el marc de la iniciativa, s'ubicarà a la Cambra de Comerç de Lleida un “Hub 5G”, amb un a laboratori i aules on s'oferirà formació i en el qual les empreses i centres de recerca podran desenvolupar i testar projectes basats en aquesta tecnologia. El laboratori, que entrarà en funcionament el primer trimestre de 2021 esdevindrà un banc de proves per a que el sector tecnològic de la regió pugui dur a terme la seva activitat innovadora, desenvolupant nous productes i serveis digitals al voltant de la tecnologia 5G. Important destacar el valor afegit que genera no sols econòmic sinó social, perquè la tecnologia ha d’estar sempre al servei de les persones. En aquest sentit també el Govern esta impulsant la connectivitat per garantir la cohesió territorial, la igualtat d’oportunitats arreu del país i l’impuls del teixit econòmic fent arribar la fibra òptica a totes les capitals de comarca, cobrint un 84% del total del territori i amb la ferma intenció d’estendre’l.

Els avantatges que aporta una millora en connectivitat són obvis i ben visibles. El teletreball que tant tímidament s’estava implantant fins ara ha vingut per quedar-se millorant la conciliació familiar; aquest teletreball també ha aconseguit aturar la vida nòmada que molts especialistes tenien que portar seguint les ofertes de treball i en conseqüència el despoblament rural, fixant a la gent al territori, on alguns municipis envellits que havien de tancar escoles i serveis ara miren amb optimisme al seu futur. Els estudiants tenen accés a un ventall mai vist de noves ofertes de docència virtual arreu del món. Els tècnics poden millorar el seu currículum a base de certificacions oficials a distància.

I es cert que això fa també que tinguem que competir més durament amb altres zones, o fins i tot països que segueixen models diferents, però no es menys cert que no hem de menystenir els valors que ens han fet arribar fins on som ara, i que la mida no es important en l’economia digital: Qualsevol empresa pot arribar a ser líder mundial en el seu àmbit. I a Lleida tenim varis exemples d’empreses líders en el seu sector.

Hi ha opinions que han posat en dubte la seguretat de la tecnologia, adduint que te efectes en la salut i que la mateixa Organització Mundial de la Salut va classificar les tecnologies sens fils com a cancerigen 2B... Però també s’ha de dir que en aquesta categoria (2B) entra el cafè i les verdures adobades. Fins i tot en això beneficia la creació d’un laboratori on es puguin testejar els efectes de la tecnologia, no sols els usos tècnics.

I aquí radica l’últim gran avantatge del projecte. Es planteja com una cooperació publico-privada. Tothom amb un projecte podrà utilitzar aquestes instal·lacions, des de grups de recerca d’universitats fins a empreses privades.

Aquest projecte mantindrà Lleida com a referent a nivell internacional i juntament amb les àrees 5G que ja estan en marxa ens farà formar part del Hub digital del sud d’Europa.

Una bona època per a qui ens agrada la tecnologia a Ponent.

tracking