SEGRE
ALEX MOGA

ALEX MOGA

Creat:

Actualitzat:

El passat 16 de juny el Govern de Catalunya es congratulava de l’aprovació per part d’Europa del Corredor 5G mediterrani. En paraules del conseller de polítiques digitals, “amb el corredor 5G Catalunya fa un pas de gegant per convertir- se en la capital mundial del 5G, com ho ha estat del mòbil, i liderar la mobilitat del futur”. Amb aquest anunci, i com a especialista en transformació digital, vaig alegrar-me i vaig córrer a veure el disseny del corredor, els seus ramals i el pla d’acció que l’acompanyaria tenint en compte que, en referir-se a Catalunya, incloïa tot el país.

La meva sorpresa, majúscula, va ser veure que quan el Govern parla de país no inclou ni el pla de Lleida ni els Pirineus. Nosaltres serem l’única circumscripció que quedarà fora del finançament europeu per implementar la tecnologia 5G. La voluntat del Govern, expressada aquell mateix dia, de liderar la mobilitat del futur (amb menys latència, més precisió, més seguretat, més visibilitat i alhora més sostenible), exclou les Terres de Lleida. El plantejament no té ni un sol ramal dibuixat.

És profundament decebedor que l’economia agrària i transformadora, la indústria, el transport sostenible, la qualitat turística natural i la prestació de serveis públics i privats no podran estar, en principi, a l’alçada d’una resta de Catalunya que sí que els podrà oferir.

Avui transitar per les carreteres de Lleida és sinònim de falta de cobertura, és sinònim de lentitud en la transferència de dades, és sinònim de carències tecnològiques que cada any que passa ens fan perdre més competitivitat. Fa cinc anys la tecnologia 4G feia un salt endavant important respecte la 3G, la fibra òptica multiplicava les possibilitats de reduir les distàncies de les oportunitats. Avui molts pobles i ciutadans de les Terres de Lleida encara no disposen de cobertura 4G, multitud de pobles i ciutadans encara no poden treballar amb fibra òptica i el 5G no està ni sobre la taula per al conjunt de Lleida.

Vivim una transformació digital que amenaça el model productiu de la demarcació, necessitem un canvi de model sustentat en la tecnologia, en els seus coneixements i en la creació d’oportunitats que d’aquesta es deriva i tornem a estar a Lleida lluny de poder-les tenir. No descobreixo res si us dic que les dades (Data, Science, Big Data), que la Intel·ligència Artificial i que el Cloud Computing o el Blockchain són tecnologies que sustentaran un nou model econòmic i productiu en tot el món. Si no en fem cas perdrem les més grans i millors oportunitats. S’està dibuixant un nou ordre i el llapis òptic no sap situar les Terres de Lleida i el Pirineu. //

tracking