SEGRE

El perfil de la transformació

Vicedegana de Bioinformàtica. Col. Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya

M. Pilar Oller

M. Pilar Oller

Creat:

Actualitzat:

A questa pandèmia ha capgirat les nostres vides en molts aspectes. En l’àmbit tecnològic, vam començar a sentir parlar d’acceleració de la transformació digital en tots els sectors. La tecnologia va prendre importància i moltes empreses catalanes van accelerar seva transformació digital. Des del COEINF treballem per definir els perfils de talent que calen per portar-la a terme. Un dels perfils claus és el de l’enginyer informàtic de perfil híbrid. És el professional que coneix les eines de solucions computacionals i, al mateix temps, sap com utilitzar-les en un determinat sector. A més assessora i dissenya una solució per resoldre un problema concret.

“Els enginyers informàtics de perfil híbrid tindran els coneixements per unir dues cultures empresarials i proposar solucions adients”

L’enginyer de perfil híbrid o multidisciplinari té capacitat de compendre un negoci, un centre de recerca o l’administració pública, creuant els coneixements entre els diversos àmbits de desenvolupament i aportant un punt d’eficiència clau per garantir els processos de les empreses.

Alguns exemples d’aquests perfils híbrids serien:

  • Enginyer Informàtic amb estudis de màster de tecnologia SmartCities. Professional amb responsabilitats públiques per implantar solucions SmartCities.
  • Enginyer Informàtic amb estudis de màster de Bioinformàtica. Professional investigador en recerca científica.
  • Enginyer Informàtic amb estudis de màster en Direcció Operacions Logístiques. Professional del sector logístic responsable d’implantació de solucions digitals per maximitzar l’eficiència i aportar valor afegit al servei. 

La primera urgència de la pandèmia no sempre va permetre solucions adients, però ara, amb més temps, és necessari plantejar-se i dissenyar la transformació digital més adient en cada cas. Sovint sentim parlar de d’eines com BigData, Data Science, Internet de les coses, BlockChain, Intel·ligència Artificial, Machine Learning i Deep Learning o BioInformàtica. Un agricultor, un ramader, un responsable públic o un empresari poden saber que són eines molt potents per al desenvolupament dels seus negocis, però l’enginyer informàtic de perfil híbrid és qui tindrà els coneixements per assessorar en la seva utilització i podrà crear els projectes pertinents. Així, el desplegament de la xarxa 5G a Lleida permet la descentralització dels ecosistemes de serveis digitals que, units amb l’assessorament de l’enginyer informàtic de perfil híbrid, ofereix l’oportunitat d’aprofitar-ho per fer créixer la indústria de serveis digitals a Lleida. //

tracking