SEGRE

Notes de Gardeny, Tossal de la Ciència i la Tecnologia

Gerent del Parc Científic i Tecnològic de Lleida

Miquel Aran, gerent del Parc Científic de Lleida

Miquel Aran, gerent del Parc Científic de LleidaMAGDALENA ALTISENT

Creat:

Actualitzat:

Ara fa un any començava un període de gran incertesa. Darrera una epidèmia d’irrupció flagrant i difícil control, que retrotreia a relats llegits, que no viscuts, va iniciar-se un accelerat procés d’activació de canvis, d’adaptació a l’entorn, de constatació de l’existència de la solidaritat, de confirmació de la fragilitat de l’espècie i tantes altres observacions que s’han fet de l’any 2020, un any que passarà amb peu de pàgina a la història. El combat continua i sembla que va per llarg, però ara la visió llarga és quelcom diferent a la de fa 12 mesos. Hi ha alternatives, hi ha ciència, hi ha tecnologia, es veu que uns ho han fet bé, anotem-ho, i que altres ho han fet menys bé, alerta. Del Parc estant hem estat operadors i observadors en aquests mesos difícils. Aprofitem en tot cas per agrair a les persones i a les empreses que varen facilitar subministres de materials que van donar un suport real i moral als equips sanitaris i dels serveis socials de Lleida. També a totes les empreses que amb els seus desenvolupaments i treball han mantingut operatiu el sistema econòmic.

El Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari inserit en la ciutat de Lleida, en el que podríem anomenar el Tossal de la Ciència i la Tecnologia, es complementa i agermana amb el complex històric i artístic de la Seu Vella. Passat i futur. El Parc ha estat un exemple paradigmàtic d’un nou -en part ja permanent- funcionament econòmic en cas d’epidèmia: serveis essencials que no poden parar i que cal resoldre amb el control de risc necessari, empreses que han de fer front a una presencialitat imprescindible, trasllat massiu al teletreball quan sigui possible i recomanable, gran reforç i actualització de programes i connexions informàtiques, augment de la capacitat de les xarxes… Certament el “nucli Parc” conté exemples de bona part de les empreses que han fet possible el manteniment del sistema econòmic: les del sector agroalimentari, que han continuat sense interrupcions (productors, proveïdors, enginyeries, assessors) i les del sector TIC, que han donat suport a la digitalització accelerada de tot l’ecosistema econòmic en general. I també altres serveis que han pogut continuar operant en els amplis espais del Parc.

Transcorreguts aquests mesos i amb la prudència encara necessària, on potser no faltaran episodis de recaigudes, es comença a fer un balanç i a pensar en un futur diferent. És necessari elaborar els plans i projectes adaptats a noves necessitats i a oportunitats que per causa de l’epidèmia s’han accelerat. I heus ací significativament, que no casualment, que lalineació dels projectes de reactivació econòmica es situen, un cop més, en la línia estratègica del Parc Tecnològic i Agroalimentari de Lleida: la digitalització, les noves tecnologies i el desenvolupament del pacte verd, la pedra mestra del desenvolupament del sector agroalimentari. Sector aquest, l’agroalimentari, en el qual Lleida que ha excel·lit econòmicament en un any on tot ha estat complicat. Subministrament d’aliments garantit, exportació a l’alça, manteniment del territori en estat de “revista” i totes les externalitats d’aquest sector, del qual l’epidèmia ha fet visualitzar, per amplis sectors de la població, la seva essencialitat.

En relació als nous eixos de l’economia, apuntem-nos aquest l’agrotecnologia i podem citar ja el concepte de l’agricultura numèrica. La integració de les tecnologies TIC en la cadena agroalimentària. És molt possible que estiguem ja a les portes d’aquest nou sector de fusió agrotecnològica, el qual via les connexions empresarials, col·laboració pública-privada i enfocament de sostenibilitat, es pugui començar a albirar un nou horitzó econòmic.

El consorci del Parc, unió reeixida i operativa dels actors territorials com són l’Ajuntament de Lleida i la Universitat de Lleida, ho té clar. Ho concreta en la seva projecció i ho aplica a la pràctica: el projecte Inno4agro és el vaixell insígnia capdavanter d’aquesta integració de la tecnologia agro i les ciències de les comunicacions i les dades. Aquest model que es concretarà en un edifici remodelat que allotjarà un agroliving lab, que vol ser una referència amb una capacitat de projecció més enllà del territori de confort i enviar i rebre ones de les connexions nacionals i internacionals, amb la base d’un territori resilient, de paisatges respectats, d’economia oberta i amb innovació social, tecnològica, formativa i conscient de la seva història.

tracking