SEGRE
ALEX MOGA

ALEX MOGA

Creat:

Actualitzat:

Des de l’arribada del web 2.0, les relacions P2P/B2B s’han estructurat amb un agent intermediari (servidor). Com a exemple ens situem en BIZUM, on la persona “A” fa una transferència a “B”. Quan “A” emet l’ordre d’enviar els diners, el servidor de l’entitat financera actua com a intermediari i valida l’operació que fa possible que “B” rebi els diners que li han estat transferits. Si portem aquest exemple al mercat global, amb milions d’operacions, l’intermediari guanya per cadascuna d’aquestes operacions a través del que s’anomena comissions, element clau pel resultat d’explotació econòmic del sistema financer que coneixem. Així doncs, som davant d’un model centralitzat (servidor), vulnerable (sempre rep ciberatacs), dependent (d’entitats financeres i/o de crèdit) i costós (l’obligada dependència en les entitats financeres que actuen com a intermediaris ens obliga a pagar les comissions, i/o costos complementaris, que aquestes ens imposen).

Cap a on anem: estructura Blockchain (cadena de blocs)

La tecnologia Blockchain substitueix l’estructura client-servidor eliminant els intermediaris, cosa que provoca una transformació del model. Seguint amb l’exemple anterior, quan “A”, des d’un moneder digital encriptat, emet l’ordre d’enviar els diners a “B”, aquesta ordre, encriptada i completament anònima, s’executa a través de “blocs” que validen els “miners”, el treball d’aquests miners té el cost que anomenen “gas” (Ethereum). Quan l’operació és validada i el bloc tancat, aquest s’envia a tota la xarxa de nodes que se’n guarda una còpia i invalida qualsevol atac a un bloc. Així doncs, som davant d’un model descentralitzat (multitud de nodes), immutable (no es pot copiar l’operació), segur (està encriptat amb HASH), independent (no hi ha dependència obligada) i més barat (el cost del “gas” pagat als “miners” és molt inferior a les “comissions bancàries”). I és una tecnologia transformadora: totes les operacions són en temps real i és transparent.

Les oportunitats

La tecnologia blockchain es troba en plena evolució i ja hem arribat a la seva cinquena generació, aconseguint millorar l’escalabilitat, l’abaratiment i gestió de recursos. Avui, aquesta tecnologia ja s’està utilitzant al sistema financer, i la seva possibilitat d’ús s’estén al conjunt del sistema econòmic, financer, empresarial, productiu i social. A tall d’exemple, parlem del sector agroalimentari, on les terres de Lleida integren bona part del teixit industrial i d’exportació. Aquesta tecnologia brinda l’oportunitat de poder ser pioners, competitius (guanyant quota de mercat a escala europea), multiplicar els ingressos, disminuir els costos indirectes i derivats, i millorar-ne la productivitat de manera exponencial. Si voleu aprofundir, podeu contactar a través de blockchain@alexmoga.cat

tracking