SEGRE

La revolució a Lleida del 5G

CIO MOBILE WORLD CAPITAL BARCELONA DIRECTOR DEL PROGRAMA 5G

EDUARD MARTÍN LINEROS

EDUARD MARTÍN LINEROS

Creat:

Actualitzat:

L’anomenada revolució digital que es genera a finals del segle XX amb l’aparició de les xarxes de computadors distribuïdes i l’eclosió d’internet, i que es materialitza amb la introducció de la comunicació sense fils, està plenament instaurada. Potser aquesta és la gran diferència entre la revolució digital i les altres revolucions tecnològiques històriques: estem davant una revolució constant en el temps, que no tindrà un punt final determinat, sinó que es desenvoluparà amb mil ramificacions. Segur que serem capaços d’aprofitar-la, convertint en oportunitats els interrogants actuals.

I aquesta revolució fixa les seves arrels, sens dubte, en les xarxes de comunicacions que, actuant com les carreteres dels anys 50, connecten persones amb una dimensió mai imaginada.Aquestes xarxes han vingut per quedar-se. Modifiquen els nostres hàbits introduint processos mai imaginats, potenciant nous canals i cadenes de valor, per això cal que tothom hi sàpiga circular. La introducció de la tecnologia 5G suposa la possibilitat de la comunicació immediata, la hiperconnexió de centenars de milers de dispositius en un quilòmetre quadrat i la capacitat de gaudir de solucions com si les tinguéssim davant nostre sense cap element intermedi.Lleida no en pot quedar al marge.

Perquè té la força de la seva gent, perquè té la potència d’indústries tradicionals consolidades i de primer nivell i perquè gaudeix de la voluntat política per a ser un referent internacional en l’aplicació de les noves tecnologies per al desenvolupament social, econòmic i industrial. L’impuls de l’àrea 5G, amb tot el suport de les administracions, entitats i ecosistemes locals, ha estat fonamental, però ara cal que tot el teixit industrial s’interessi pel laboratori 5G, que impulsem nous projectes que obrin oportunitats pels sectors tradicionals de Lleida i per nous sectors que segur que són absolutament viables per aquestes contrades. Va ser l’any 2019, pocs mesos abans de la pandèmia, que amb la col·laboració impagable de persones com en Victor Falguera, i institucions com la Generalitat, la Diputació, la Paeria, la Cambra de Comerç, i de tants altres que no voldria oblidar, vam ser capaços de demostrar que es podia convèncer un gran operador com Vodafone per plantar una estació mòbil en un camp de fruiters d’Albatàrrec.

Ara sembla fàcil i senzill d’explicar, però va costar fer entendre que la connectivitat intel·ligent pot fer possible la millora en l’eficiència dels processos productius tradicionals, però a més pot introduir noves possibilitats en sectors que potser no s’atreveixen encara a invertir en Lleida. Nosaltres continuarem apostant incansablement pel “territori”, i per Lleida en particular, perquè hi ha gent excepcional, amb ganes i coneixement, i perquè hi ha potència industrial actual i potència de creixement a curt termini. Si tots apretem i ens apliquem, el futur és nostre.

tracking