SEGRE

Metavers (IV): On som i cap a on anem

CEO Horizon Metaverse, COO Eternverse i Consultor Sènior Blockchain Technology

ALEX MOGA

ALEX MOGA

Creat:

Actualitzat:

De les converses, presentacions i xerrades que tinc, i escolto, sobre el Metavers hi ha un màxim comú denominador, tothom el planteja com un ideal tecnològic que gairebé ningú sap definir. Els lectors recordaran la definició que un servidor en fa: “Un univers de temps continu sense límits terrestres on els individus viuen interaccions i iteracions contínues en tots els àmbits que coneixem de la vida terrestre i d’altres d’anàloga influència digital, avui desconeguts.” També, una gran part dels que parlen sobre el Metavers els costa explicar, per inexperiència o per desconeixença, com i per què hem arribat fins aquí i el camí traçat i treballat per arribar-hi, gairebé tots raonen des de l’àmbit de l’estudi, de les pel·lícules o bé dels llibres. Davant d’aquest confús escenari pedagògic i científic em permeto fer una aportació personal al debat i a la comprensió en positiu, per ajudar les persones i empreses a pujar al tren de les oportunitats.

Per comprendre com hem arribat fins aquí, cal detallar la transició realitzada fins al moment, així com les variables antropològiques, transitives i econòmiques i els ítems que convergeixen per arribar al fons i als motius que ens obliguen a plantejar com a present, i ja no com a futur, la realitat del Metavers. Hi ha hagut en els darrers quaranta anys una acceleració de canvis que ens porten a fer lectura d’una verdadera transformació tecnològica. La Llei de More, no solament des de la interpretació de compliment temporal, ha dut a una multiplicació exponencial de càlcul computacional i alhora de reducció de format de la matèria, l’exemplificació d’aquest binomi el tenim a les mans, l’smartphone.

Els que venim d’una llarga tradició informàtica on treballàvem amb un Intel 80386 (i 386) als anys noranta, deixant de banda als vuitanta que jugàvem amb un ZX Spectrum, hem pogut constatar l’evolució del concepte Personal Computer. En termes de càlcul, aquell ordinador tenia una capacitat de memòria RAM d’1Mbyte, avui l’smartphone que tinc a les mans té una capacitat de 4Gbytes de memòria RAM, és a dir, quatre milions de vegades més de capacitat. A escala gràfica, element clau per visualitzar el concepte de Metavers i el món dígit-virtual, el canvi ja no s’explica en termes de transformació sinó de revolució, en poc més de trenta anys hem passat de la monocromàtica en moltes llars a una definició de 4K i superior.

Per constatar el meu raonament, podem també fer una ullada a la memòria del disc dur d’aquell i 386 i fer la comparativa amb la capacitat de memòria d’emmagatzematge del meu smartphone, ens tornem a expressar en un canvi de milions d’unitats de memòria de diferència. Per no fer esment detallat de què ha significat l’arribada del núvol (Cloud) i el canvi que està suposant com a matèria transversal en el món tecnològic, donant pas entre d’altres a la intel·ligència artificial.Paral·lelament, la transformació sociopolítica que hem viscut en els darrers vint anys amb una incidència i evidencia que ha sumit la humanitat en el de descrèdit, desconfiança, inseguretat i incertesa respecte als pilars sòlids que després de la Segona Guerra Mundial havien construït, ens ha dut, segons Bauman, a una modernitat líquida amb una enorme repercussió. La derivada d’aquesta modernitat líquida i de les variables mencionades anteriorment ha esdevingut amb una individualització (Ulrich Beck), que a pres un paper dominant a les societats occidentals creant comunitats protectores cada vegada més reduïdes, al punt de comunitats unipersonals construïdes com a refugi.

No podem oblidar el protagonisme que ha pres la pandèmia en l’acceleració de consums i cultures tecnològiques que hauríem tardat anys a adquirir, i que per obligació la societat i molts estrats poblacionals, fins fa dos anys lluny d’aquest consum, han convertit com a tractor motor del canvi. Explicar l’arribada del Metavers des de la seva aparició amb un llibre de ciència-ficció o bé perquè un dels líders mundials tecnològics ens ho ha visualitzat, és reduir a la màxima simplicitat els motius del per què som aquí i assumir que no hi ha marxa enrere. Alhora no ajuda a la necessària pedagogia que cal fer a la societat perquè sigui conscient de la importància de no donar l’esquena a les oportunitats que se’ns presenten amb la tecnologia blockchain.

El període comprés entre avui i l’adopció massiva del Metavers és un camí nou que crea una nova economia, aquests és un dels moments més importants per entendre cap a on caminem i el perquè. //

tracking