SEGRE
Voten per nosaltres

Voten per nosaltres

Creat:

Actualitzat:

Diumenge vinent bascos i gallecs votaran per triar els parlaments que, al seu torn, elegeixin els qui els presidiran els propers quatre anys. Però segons la versió estesa per periodistes, sociòlegs, lampistes dels partits i opinants de tot tipus, aquests resultats locals determinaran també el futur de la investidura nacional que fa nou mesos que està en l’aire. Així doncs, aquests comicis serien una espècie de segona volta de les segones eleccions generals o una mena de primàries per a les que puguin celebrar-se al desembre. Aquesta versió és un absurd en si mateixa i a més, crec, una falta de respecte envers els ciutadans d’aquestes comunitats, que bastant tenen amb dilucidar el seu futur i ho haurien de fer sense interferències, i per als de la resta del país que ja hem expressat dos vegades la nostra voluntat a les urnes sense que els elegits siguin capaços de traduir-la en un acord de govern.

Encara estem en termini perquè aquesta situació es desembussi. Però vist això, sembla que estem abocats a repetir eleccions. El president en funcions, Mariano Rajoy, ja ho ha sentenciat amb un eloqüent “si cal anar-hi, s’hi va”. I ha pronosticat que la repetició serà favorable per als interessos del seu partit, que creixerà en nombre de vots segons la seua opinió. És veritat que Mariano Rajoy és l’únic dels líders dels quatre grans partits que pot presumir d’haver millorat els seus resultats en les eleccions del juny. Però també carrega amb el llast d’haver dinamitat una majoria absoluta i que els escons obtinguts no li proporcionen prou majoria per ser investit, de la mateixa manera que els dels altres no serveixen per configurar una majoria alternativa.

Sembla que no acaben d’entendre que en una democràcia, sense majories absolutes, els vots no són suficients si no es fa política. I la irrupció de partits que han trencat dècades d’assentat bipartidisme sembla indicar que aquest camí no té marxa enrere. Suposo que més tard o més d’hora tindrem president de govern, encara que sigui per avorriment. Però preveient situacions futures potser convindria que el pròxim parlament faci les modificacions legals pertinents que evitin que un govern en funcions pugui eternitzar-se elecció rere elecció.

tracking