SEGRE
Corrupció que mai va ser

Corrupció que mai va ser

Creat:

Actualitzat:

La política es complau en la ironia. Hem assistit a l’obertura de judici d’un dels més anomenats casos de corrupció: el cas Gürtel, el dia en el qual es commemora la implantació del calendari gregorià (4 d’octubre del 1582), el fet que va donar peu a la llegendària història dels “deu dies que mai van existir”.

A efectes polítics, això és el que passa a Espanya amb els casos de corrupció. Ja dic que resulta irònic, per no dir sarcàstic, que malgrat que són 37 els processats, tots ells en l’òrbita del Partit Popular, i algun estigui acusat de gairebé tots els delictes ressenyats en el Codi Penal: prevaricació, associació il·lícita, suborn, frau, falsedat en document mercantil, tràfic d’influències, malversació de cabals públics i blanqueig de capitals pels quals la Fiscalia Anticorrupció sol·licita en el cas de Francisco Correa fins a 71 anys de presó, en termes de peatge polític, per al Partit Popular és assumpte descomptat,

i en clau de suport electoral, indultat malgrat que entre els acusats hi ha una exministra (Ana Mato) i entre els testimonis que seran cridats per indagar sobre la presumpta caixa B del Partit Popular apareixeran vells habitants durant anys dels telenotícies: l’exvicepresident Álvarez Cascos; els exministres Javier Arenas i Ángel Acebes i també un altre vicepresident del Govern, Aznar, el superministre Rodrigo Rato, jutjat, per cert, en Sala contigua a la de la Gürtel pel cas de les targetes black. En un altre país i amb altres pautes de correcció política, tanta acumulació d’indicis sobre l’aprofitament dels càrrecs públics en benefici propi hauria estat castigat a les urnes. Espanya és diferent.

Mariano Rajoy, que continua sent la màxima autoritat en el Partit Popular, se sent fora de perill. A les eleccions del mes de desembre va rebre un toc, però a les del juny, els seus electors el van indultar. I ara, gràcies a l’estulta i insondable crisi del PSOE, en els comicis que es perfilen per al desembre, podrien elevar-lo als altars. Per això parlo de la corrupció que mai va ser.

tracking