SEGRE
Quo vadis, PSOE?

Quo vadis, PSOE?

Creat:

Actualitzat:

On va el PSOE? És la pregunta del milió. El partit més antic d’Espanya i el que més anys va governar el nostre país compareix sense nord. Mancat de pols polític i sobrat d’intrigues internes. La reiterada pèrdua de suport electoral i la caiguda en les enquestes –sobrepassat ja per Podem– acosten el partit a una situació molt delicada, per no dir que dramàtica.

No té una direcció reconeixible, encara que té una gestora sobre el president de la qual (Javier Fernández) recau un pes de responsabilitat que, sens dubte, no es mereix.

A l’espera que se celebrin unes eleccions primàries primer i el famós i sempre ajornat congrés després, el partit es mou en el territori de l’ambigüitat. D’una banda, dóna suport al Govern i, de l’altra, anuncia que votarà en contra dels pressupostos.

El partit té una lideressa a l’ombra (Susana Díaz) per a la qual tot són lloes procedents de l’àmbit dels mitjans conservadors. I té en Pedro Sánchez un possible aspirant a recuperar la secretaria general que està amagat, no se sap si en braços de la depressió o del dubte. Mentrestant, a tall de ròtula solta i sempre a remolc, des de Catalunya el PSC juga a un joc diferent en el qual el partit es juga el ser o no ser en relació amb la unitat d’Espanya.

El resultat de tot això és que la confusió interna es projecta cap a l’exterior com a imatge de divisió i la divisió es paga amb deserció a les urnes. Malgrat que des del grup parlamentari intenten treure pit després d’haver conduït el Partit Popular a pactar algunes mesures socials interessants, ningú no sap gaire bé quines conseqüències pot portar l’anunciada negativa a donar suport als pressupostos, veient que davant d’un possible o fingit bloqueig, a partir del maig, Mariano Rajoy ja podria convocar noves eleccions. En aquest hipotètic escenari, tal com pronostiquen els sondejos, el PSOE correria el risc d’enfonsar-se de la mateixa manera que es va enfonsar el PASOK a Grècia.

Felipe González creia que el PSOE era el partit que més s’assemblava als espanyols, pero veient com està avui el seu partit, dubto que pogués dir ara el mateix. Algú sap cap a on va el PSOE?

tracking