SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Les petites i mitjanes empreses espanyoles han estat les que han generat més del 66 per cent de les noves afiliacions i ho han fet, sobretot, les que tenen menys de cinquanta treballadors. Els sectors que han concentrat aquesta expansió han estat l’hostaleria, el comerç i la construcció. En el segon trimestre d’aquest any, van registrar 107.000 afiliacions i, en total, les microempreses són les responsables de la generació de 3,3 milions de llocs de treball.

S’ha tornat a instal·lar en un sector de la política i els sindicats que Espanya és un país de cambrers mal pagats. Tanmateix, això no és cert. Sí que ho és el fet que un dels motors de l’economia espanyola és el turisme, una indústria que ocupa 2,2 milions de treballadors i genera uns ingressos que s’acosten als 80.000 milions d’euros. Però, tal com acabem de veure, no tots els llocs de treball generats per les pimes ho són en el sector de l’hostaleria i tampoc no ho són els gairebé 17 milions de treballadors que treballen en altres activitats.

Està clar que és una altra de les falòrnies que a alguns els convé llançar a la societat. Primer, no hi havia recuperació; després, no es generava ocupació, i després, la que es crea és precària i temporal o la recuperació no arriba a la societat. Missatges que no haurien de calar, si la gent s’informés.

Avui, la confiança en el futur està en màxims, creixen les vendes del comerç, les de vehicles, la concessió d’hipoteques i crèdits. Esclar que encara hi ha tres milions d’aturats i el 40 per cent de les pimes encara no té beneficis. Però la recuperació està arribant i es notaria encara més si es generés més ocupació per l’eliminació de traves i la reducció de càrregues.

En aquest sentit, estic bastant d’acord amb el ministre d’Economia, Luis de Guindos, que ha dit recentment que s’inclina perquè les empreses contractin més personal, en comptes d’apujar els salaris. O, almenys, no fer-ho en percentatges que impedeixin la creació de nous llocs de treball. En tot cas, no tinc el més petit dubte que aquest serà el cavall de batalla dels pròxims mesos i que s’acosta, com ja vaig comentar en el meu article anterior, una tardor calenta.

tracking