SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Estem en dies que conviden a reflexionar, a mirar en altres direccions de les habituals, per exemple, als ulls dels nens, de les dones maltractades i de la nostra gent gran, de tots ells, però molt especialment dels qui per l’esdevenir de la vida es troben sols, bé en hospitals, residències o a les seues pròpies cases. Una solitud de la qual ningú no sembla adonar-se’n i que és més dolorosa en aquestes festes.

Unes dates en les quals seguint la vella tradició moltes famílies es reuneixen al voltant de la taula, potser després de mesos, anys, de no veure’s, de no tenir contacte. Sopars en els quals es troba a faltar la presència dels pares, de familiars propers que ja se n’han anat o d’aquells que per malaltia o altres causes no poden acompanyar-nos, la qual cosa augmenta el sentiment d’orfandat que sentim quan els perdem.

Joaquim Bosch Grau, jutge a València i exportaveu de Jutges per a la Democràcia, va enviar fa unes setmanes un missatge des del seu compte de Twitter que parteix el cor i que deia el següent: “Cada vegada em passa més, com a jutge de guàrdia, trobar-me cadàvers d’ancians que fa molts dies que estan morts, en avançat estat de descomposició. No sé si està fallant la intervenció social o els llaços familiars. Però indica el tipus de societat cap al qual ens dirigim.”

Va ser tal l’impacte que va tenir la denúncia del jutge que immediatament va córrer per la xarxa fins a convertir-se en la notícia més retuitejada del dia. No era per a menys, ja que encara que no hi ha estadístiques sobre això, sí que se sap que al nostre país viuen sols més de dos milions de ciutadans majors de seixanta-cinc anys, la qual cosa, segons aquest jutge, es deu al fet “que desenes de milers d’ells han estat abandonats, amb risc potencial de morir si no compten amb serveis que els atenguin”. No és cap secret tampoc que en dates tan assenyalades moltes famílies deixen els seus vells aparcats a les sales d’espera dels hospitals o en residències. Per aquesta raó vull reconèixer públicament la tasca que porta a terme l’Associació Benèfica Geriàtrica, a través de la campanya “Cap persona gran sense regals de Nadal”. Una campanya en la qual participen molts voluntaris i que porten als nostres padrins un missatge d’esperança.

tracking