SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El Congrés dels Diputats va assestar divendres un cop dur al Govern de Pedro Sánchez. La proposta de sostre de despesa i camí de dèficit per elaborar els Pressupostos Generals de l’Estat del 2019, primers d’aquest Govern, va ser tombada pels seus socis de moció de censura i per l’oposició.

La reacció inicial va ser assegurar que aquesta derrota no aturaria l’elaboració dels nous comptes. També, per descomptat, retreure als oponents estar en contra del benestar dels ciutadans. Tanmateix, no tots al Govern han dit el mateix.

Així que caldrà esperar per saber si presentaran en el termini d’un mes, com marca la llei, un nou projecte o recuperaran el camí de l’anterior govern. Això sí, amb l’amenaça de retallar despesa per valor de 19.000 milions d’euros.

Segons la meua opinió, crec que el Govern acabarà prorrogant els actuals pressupostos. És a dir, que governarà per dos vegades amb els comptes de Rajoy i les previsions de sostre de despesa i dèficit. I seria una bona cosa. Els plans de més despesa s’anaven a fer augmentant els ingressos, o sigui els impostos, que recaurien en els agents econòmics i també en les famílies.

Molts dels anuncis del govern suposaven una evident amenaça per al creixement, la inversió i l’ocupació. I més en aquests moments, amb pujades de tipus d’interès en potència, el petroli 20 dòlars més car, el deute en el 100 per 100 del PIB i la preocupació per Catalunya, el Brexit i fins i tot el futur d’Itàlia.

Veurem en els propers dies quina decisió es pren, però sembla evident que d’aquí a un mes tampoc no té assegurat que li aprovin el sostre de despesa al Congrés, i sens dubte, de cap manera al Senat. Quant de temps es pot governar per decret? És democràtic l’ús d’aquest mecanisme restringit a situacions d’extraordinària urgència o necessitat?

Pot ser que la ministra portaveu fiqués la pota, però segur que no va dir a la lleugera que el govern no aguantaria més enllà del que és raonable. Aquí ho deixo.

tracking