SEGRE
Serp de tardor

Serp de tardorSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Els anglosaxons acusaven els mitjans d’inventar-se “serps d’estiu” per omplir els diaris en època de sequera informativa. Serps inexistents, com el monstre del llac Ness, per descomptat. Però es produïen, almenys, titulars a què es donaven caires polèmics.

De passada, s’evadien qüestions més de fons, més inquietants i inconvenients en període de vacances: no convé alarmar el personal. Superat ja gairebé el període vacacional, a Espanya és possible que el Govern tregui a passejar de nou, ja aquest mateix divendres, l’espantall de Francisco Franco, en actitud “serp de tardor”, distraient atencions ansioses entorn de moltes altres temàtiques, una mica angunioses, que l’Executiu de Pedro Sánchez té plantejades per als dos, tres o quatre propers mesos.

Assumptes molt més candents del que representa que si les restes del dictador surten o no del Valle de los Caídos. Franco, el menyspreu del qual per les vides alienes estic tornant a comprovar aquests dies en què estudio l’activitat d’aquells consells de guerra sumaríssims que, entre el 1939 i el 1945, tantes penes de mort van imposar als vençuts, no mereix aquesta polèmica.

No seré jo qui plori si és traslladat del faraònic mausoleu que va obligar a construir els presos polítics, sens dubte. Però sí que penso que no és tal trasllat, sobretot quan l’Executiu de Sánchez no té tots els detalls lligats i ben lligats, el més urgent que els espanyols, i sens dubte l’Executiu, hem ara de plantejar-nos.

Ja sé que Sánchez, que diuen que aquest cap de setmana sembla que convocarà els seus ministres en dos jornades de reflexió al palauet de Quintos de Móra, també sap que tots sabem que això de Franco és una maniobra de distracció: que surtin els ultres al carrer a protestar, que això sempre dóna imatges molt acolorides i contribueix a situar el Govern a l’esquerra.

Però apostaria que en els exercicis espirituals a Quintos no se citarà ni tan sols la paraula “Franco”. I sí que es parlarà, i no poc, de com afrontar els desafiaments de Quim Torra, que penso que al setembre s’haurà de trobar de nou, diuen que al Palau de la Generalitat, amb el president del Govern central. Ve sens dubte una tardor calenta.

tracking