SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El govern té la intenció d’aprovar aquest divendres en consell de ministres el nou camí d’estabilitat, sostre de despesa i proposta de dèficit. Una altra cosa serà que aconsegueixi aprovar-ho a les Corts.

Podem ha posat a sobre de la taula un programa de mesures que vol consensuar amb el Govern que bàsicament exigeix que s’assumeixi per donar aquest OK al Congrés a les xifres que després serviran de base per a l’elaboració dels Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2019.

Les mesures exigides per Podem van des d’apujar l’IRPF a les rendes de més de 60.000 euros bruts anuals d’ingressos fins a eliminar la deducció per aportacions als plans de pensions, passant pels clàssics impostos a la banca, a les tecnològiques i altres anomenats verds.

A més, inclou matèries relacionades amb l’habitatge i amb la derogació de la Llei d’Estabilitat Pressupostària perquè ajuntaments i comunitats autònomes puguin gastar a gust.

De fet, proposa eliminar el sostre de despesa, fondre’s el superàvit i inventar-se un terra d’ingressos. Mesures, aquestes últimes, difícilment aprovables, tenint en compte que són part d’una llei Orgànica i es necessitaria una majoria més que qualificada.

I ho saben. Molt probablement, a Podem saben que els socialistes no cediran en algunes de les seues demandes i la pretensió és deixar els socialistes sols i menys a l’esquerra que ells.

En tot cas, les negociacions del govern acaben de començar i molts dels seus socis d’investidura pretenen un intercanvi d’assumptes que poc o gens tenen a veure amb els comptes públics.

Serà difícil que puguin tirar endavant moltes de les mesures que pretenen, per més que algunes siguin compartides amb els d’Iglesias. Pot ser que al final el govern es vegi en la necessitat de prorrogar de nou els comptes de Rajoy i que no pugui dur a terme algunes de les seues pèssimes idees per al creixement, la inversió i l’ocupació.

tracking