SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El Govern va aprovar divendres que s’enviessin al Congrés dels Diputats els objectius de dèficit que acompanyaran els Pressupostos Generals de l’Estat del pròxim 2019. Però, ve-t’ho aquí, que són els mateixos que ja va aprovar el mes de juliol passat i que van ser rebutjats tant pel Congrés com per Brussel·les. Bàsicament, tenen en compte que l’any vinent el dèficit públic sigui de l’1,8 per cent el 2019 i de l’1,1 per cent el 2020. L’any que ara acaba, s’espera un forat del 2,7 per cent, però ja avisa el govern, ho va admetre la portaveu, que pot ser una dècima major i anar-se’n al 2,8 per cent del PIB.

Fa diverses setmanes que el president del Govern embolica la troca sobre la presentació o no dels Pressupostos Generals del 2019. L’esborrany que va enviar a Brussel·les es va rebre amb moltes cauteles i algunes recomanacions per a la seua modificació. Va semblar llavors que Pedro Sánchez llançava la tovallola, tenint en compte a més les exigències polítiques i judicials que li demanaven els independentistes catalans per donar el als comptes. Durant el seu viatge a Guatemala, el president de l’Executiu va explicar als periodistes que no tenia intenció de marejar els espanyols, i que si no aconseguia els suports necessaris per a l’aprovació dels comptes, no els portaria al Congrés i trauria per decret algunes de les mesures pactades amb Podem, com el salari mínim interprofessional, la pujada dels sous dels funcionaris o alguna modificació a la reformar laboral de Rajoy.

Tanmateix, la patacada electoral de l’esquerra a Andalusia, sobretot dels socialistes que, si no passa res extraordinari, perdran el govern després de trenta-set anys, ha provocat que Sánchez reprengui la idea de presentar els Pressupostos. Diu que ho farà al gener, la qual cosa s’ha interpretat com una manera de guanyar temps a Moncloa i de fer veure que s’allunya de l’independentisme, una de les causes que han tret Díaz de la Junta i que pot fer molt mal al PSOE a les autonòmiques, municipals i europees del maig. Veurem si finalment els presenta i quant temps pot aguantar governant amb decrets.

tracking