SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Sento una inquietud que vull compartir amb els que llegeixin aquest article. Fa uns dies, en ocasió de l’entrega dels Goya, Vox es va colar als titulars aconsellant als cineastes que facin una pel·lícula sobre la història de Blas de Lezo.

La veritat és que em vaig quedar atònita al llegir que els líders de Vox se sentien ofesos per no haver estat convidats a la gala dels Premis Goya i que la seua resposta havia estat la de recomanar que es faci una pel·lícula sobre l’almirall Blas de Lezo.

Jo pertanyo a una generació que en la seua joventut com a mínim es creia que Isabel la Catòlica era franquista. Sí, una barbaritat tan gran i estúpida estava arrelada en l’imaginari dels espanyolets, precisament perquè el franquismes es va apoderar dels Reis Catòlics, tergiversant les seues figures, com si els pertanyessin. El mateix succeïa amb Santa Teresa de Jesús.

Així que no em costa admetre que durant molts anys he sentit una gran malvolença per Isabel de Castella, de la qual res no volia saber. No ha estat sinó fins complir uns quants anys, i deixats enrere uns quants prejudicis, quan vaig començar a llegir sobre aquesta reina que em va resultar sorprenent retraient-me a mi mateixa haver estat tan curta de mires com per rebutjar aquesta figura històrica pel simple fet que el franquisme se n’havia apoderat. El mateix em va passar amb Santa Teresa.

Ara temo que succeeixi el mateix amb l’almirall Blas de Lezo, que segurament és un gran desconegut per a bona part dels espanyols tenint en compte que al nostre país en els plans d’estudis de col·legis i instituts amb prou feines té cabuda la Història.

Però el fet que Vox hagi posat la mirada en Blas de Lezo i se serveixi de l’almirall basc per al seu enfrontament amb el món del cine em fa témer que d’ara endavant Blas de Lezo sigui considerat com un personatge afí a l’extrema dreta.

Així que Vox en particular i polítics en general, deixin la Història i els seus personatges als historiadors i abstinguin-se d’intentar apropiar-se el que no els pertany. En aquest cas Blas de Lezo. Faltaria més.

tracking