SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El Govern central va aprovar divendres en Consell de Ministres l’Avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic, el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima 2021-2030 i l’Estratègia de Transició Energètica. Tota aquesta normativa pretén descarbonitzar Espanya, abaixar el preu de l’energia apujant el percentatge d’utilització d’energies renovables i tancant nuclears i exigint que a partir del 2040 tots els cotxes siguin de zero emissions. Per a això, mobilitzarà desenes de milers de milions d’euros i assegura que es crearan fins a 300.000 llocs de treball. I aquesta és tan sols una de les lleis o decrets que el govern pensa utilitzar d’aquí a les eleccions, a fi de penjar-se medalles de cara al seu electorat.

Divendres vinent serà l’últim Consell de Ministres i tant la ministra portaveu com d’altres han assegurat que continuaran treballant i, per tant, aprovant altres decrets com el relatiu a la reforma laboral o a les pensions.

En aquest sentit, Magdalena Valerio està disposada que s’aprovi una contrareforma laboral que consistiria a carregar-se els aspectes més positius de la reforma Báñez. És a dir, que tornin a prevaler els acords del sector per sobre dels d’empresa i la ultraactivitat dels convenis. S’ha de recordar que aquests canvis, al mercat laboral, van introduir flexibilitat i van evitar que l’atur deixés de ser l’única alternativa dels empresaris per afrontar la crisi de les seues empreses.

També la ministra Valerio, en seu parlamentària, s’ha compromès a retocar la reforma de les pensions del 2013. En aquest cas, i una vegada dinamitat per Podem el Pacte de Toledo, el Govern vol blindar la pujada amb l’IPC tant aquest any com el que ve i enterrar per sempre el factor de sostenibilitat i la pujada màxima en un 0,25 per cent mentre el sistema sigui deficitari.

El dubte és si Sánchez comptarà amb prou vots per validar aquests decrets, i no només perquè el 5 de març es dissol el Parlament. Tampoc no sembla gaire plausible que el seu soci preferent estigui per la feina de facilitar-li que es pengi medalles.

tracking