SEGRE
Cortina de fum

Cortina de fumSEGRE

Creat:

Actualitzat:

L’anacrònica reclamació del president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, instant el rei Felip VI que Espanya demani perdó per la Conquesta, no és acceptable. També va enviar al papa una carta amb una exigència semblant en relació amb aquells fets. López Obrador –nét, per cert, d’un emigrant espanyol, un càntabre d’Ampuero– quan va prendre possessió del càrrec es va fer acompanyar de representants de 68 pobles originaris de Mèxic. La millor prova que els conquistadors espanyols no van perpetrar l’extermini dels precolombins que habitaven aquell territori és que, en l’actualitat, prop d’un terç de la població del país és indígena.

No podria dir-se el mateix dels Estats Units, on els descendents de les diferents nacions índies són minoria. López Obrador va arribar al poder després d’una llarga travessia política i prometent el que no pot complir. Per aquest motiu necessita crear un escenari per distreure l’opinió pública. Mèxic és en part un estat fallit. Té prop de la meitat de la població (cinquanta-cinc milions de persones) en la pobresa i sense expectatives de millora. Un país en el qual el 2017 van ser assassinades 28.866 persones i el 2018 es van cometre 33.341 homicidis més.

La xifra d’assassinats més elevada des que van començar els registres el 1997. Al contrari, els càrtels de narcotraficants imposen la seva llei i la policia està infiltrada fins al punt que quan les autoritats judicials van a buscar algun capo han de recórrer els soldats de la Marina. López Obrador construeix l’al·legat indigenista per crear una cortina de fum. Els experts han descrit la Conquesta com el resultat d’una acció militar que mai no hauria pogut culminar amb èxit si els espanyols no haguessin comptat amb l’auxili dels milers d’indis, que van aprofitar l’arribada dels europeus per deslliurar-se dels asteques.

Després d’independitzar-se Mèxic de la Corona Espanyola, va ser la burgesia criolla la que va aconseguir el poder que va arraconar els pobles indígenes arrabassant-los les seves terres. López Obrador està casat amb Beatriz Gutiérrez, historiadora i periodista especialitzada en temes indigenistes. Sembla que és ella la que orienta l’anacrònic discurs del president en aquesta matèria. Una cortina de fum.

tracking