SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional confirmava aquesta setmana la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre el càlcul de les pensions als treballadors amb contractes a temps parcial. La conclusió del TC és que la forma en què s’estava fent aquest càlcul és inconstitucional i nul. La qüestió, a grans trets, és que els treballadors a temps parcial pateixen una doble “discriminació” a l’hora de cobrar la pensió. D’una banda, una retallada en el càlcul de la base reguladora i, de l’altra, l’aplicació d’un coeficient anomenat de parcialitat, en vigor des del 1994. A la pràctica, aquests treballadors, al voltant d’un 70% dones, cobren una pensió per sota del que els correspondria.

Un exemple aclaridor d’aquesta situació, injusta sens dubte, és el de dos treballadors de la mateixa categoria professional, amb 30 anys de treball a l’empresa, però un amb un contracte indefinit i l’altre amb un contracte a temps parcial. Un cotitza el doble que l’altre, perquè cotitza per les 40 hores treballades i l’altre la meitat al treballar-ne 20. Cobra aquest últim la meitat de pensió que l’altre? La resposta és no pel coeficient de parcialitat. Però i si són dos treballadors que tot i tenint diferent contracte cobren el mateix i també ha treballat 30 anys? Tampoc cobren la mateixa pensió.

Segons diu Domingo Soriano a Libertad Digital, la sentència del TC deixa clar que no afectarà els casos ja ferms. És a dir, la seua aplicació no tindrà caràcter retroactiu. Tanmateix, no està tan clar què passa amb els jubilats que estan ara cobrant la pensió amb el mètode ara considerat inconstitucional i nul o amb les prestacions d’un altre tipus (incapacitat, viudetat o orfandat) a què també s’estigui aplicant el coeficient de parcialitat al venir de treballadors amb contractes a temps parcial.

El que és evident és que serà un forat per a les arques de la Seguretat Social. Potser la suma no sigui gaire, però s’afegeix a les dificultats que ja té el sistema i que s’eleva a gairebé 20.000 M€ anuals. Els canvis són cada dia que passen més necessaris. La baixa natalitat, l’esperança de vida i l’entrada massiva en el sistema el 2023 dels nascuts en el baby boom trencaran les seues costures. Vulguin els polítics o no, han de posar fil a l’agulla i donar-li un canvi que, sens dubte, passarà per canviar els paràmetres de càlcul actuals.

tracking