SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Les borses sembla que s’han animat amb l’expectativa que les relacions entre els Estats Units i la Xina es relaxin. Veurem quant dura aquesta treva, si es consolida i pot donar realment un respir als inversors, però també a les empreses i ciutadans del món. En tot cas, hi ha un mal que ja està fet. Hi ha una desacceleració econòmica en marxa i molts ja l’estan patint. De fet, els països seriosos prenen mesures o anuncien que les prendran. És el cas de la mateixa Xina o els Estats Units, que avancen baixades d’impostos. O d’Alemanya, que estudia augmentar en 50.000 milions la despesa pública, atès el seu avantatge en els comptes públics i el nivell de deute i ocupació.

Tanmateix, desgraciadament, la guerra comercial no és l’únic problema a la vista. La inestabilitat política a Itàlia i les seues males dades econòmiques, la més que probable sortida del Regne Unit de la Unió Europea per la via dura i esbojarrada o la manca de govern a Espanya són elements que mantenen en alerta els mercats, les organitzacions com la de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) i els bancs centrals. Aquesta preocupació per l’evolució de l’economia europea, però també mundial, i la possibilitat d’una recessió en un any o any i mig, no sembla que preocupi el nostre govern en funcions. Abans de les vacances de Sánchez, tant la ministra d’Economia com la d’Hisenda fins i tot van anunciar que el govern en funcions estava valorant augmentar una dècima la previsió de creixement de l’economia espanyola. Sánchez va arribar a dir que les xifres d’Espanya són positives, quan ni tan sols els indicadors avançats diuen això, sinó el contrari. La realitat és que ens cau a sobre una crisi i aquí estem de reunions amb la societat civil en lloc de buscar solucions als problemes.

El primer, intentar seriosament la possibilitat de formar un govern, abans que anar a unes noves eleccions. Comicis el mes de novembre representa no tenir govern efectiu fins passat Reis, si és que es pot. Per la seua banda, pensionistes, funcionaris, serveis de les comunitats autònomes esperant i la incertesa de les empreses creixent, la qual cosa es tradueix en menys inversió i menys ocupació.

tracking