SEGRE
El preu del poder

El preu del poderSEGRE

Creat:

Actualitzat:

No hi ha precedents d’una opacitat semblant. Quan segons tots els indicis estem a hores que s’iniciï la sessió d’investidura de Pedro Sánchez, res sabem oficialment sobre el contingut real dels pactes amb Podem i amb ERC que li permetran continuar dormint al famós matalàs de La Moncloa.

De l’acord amb Podem només coneixem, i oficiosament, que Pablo Iglesias es veu ja com a vicepresident en el futur executiu, expectativa a què s’afegeix –però només són conjectures– que Alberto Garzón, líder de les restes del Partit Comunista, podria ser titular d’alguna cartera ministerial.

Dels pactes amb ERC sabem el que han estat les exigències dels separatistes. Reclamaven, i ho han aconseguit, que l’Advocacia de l’Estat donés per bona una interpretació de la resolució del Tribunal Europeu reconeixent la condició d’eurodiputat Oriol Junqueras des del moment en què es van proclamar els resultats de les eleccions, reconeixement que aparellaria la llibertat fins a la publicació del suplicatori per al seu processament.

En aquest mar dels sargassos juridicopolítics, afavorit pels separatistes amb la intenció de cobrar de Sánchez un preu al més elevat possible a canvi de l’abstenció, estan discorrent els últims dies de l’any, mentre que darrere de la cortina s’ha anat forjant l’altre pacte, el que de la mà de les condicions de Podem ens portarà a un escenari polític inèdit a l’Espanya democràtica.

A banda de pujades d’impostos, sí que hem d’aguaitar el que s’acosta pel que Iglesias venia defensant fins a la data. En el pla institucional s’anuncia una etapa de profunda inestabilitat amb iniciatives que obligaran l’oposició a plantar peu en paret. Sabem que Iglesias i el seu partit a Catalunya coincideixen amb ERC reclamant una consulta separatista i també que fins fa dos dies Podem era partidari d’obrir un procés constituent.

Com pot donar sortida Sánchez a aquestes demandes és una altra de les incògnites polítiques que portarà el Govern que amb tanta opacitat estan dissenyant. Preveiem una legislatura no tan breu en la qual Pedro Sánchez sap el preu que ha de pagar pel poder.

tracking