SEGRE

Creat:

Actualitzat:

No, el maleït coronavirus no se n’ha anat, ni ha abaixat la seua capacitat de contagi, ni ara els símptomes són més lleus. Senzillament li estem perdent la por perquè els professionals de la sanitat, els divulgadors i els mateixos mitjans de comunicació no hem sabut explicar, per por de caure en el tremendisme, l’horror que s’ha viscut als hospitals.

Veient l’alegria amb la qual els joves fan botellón, macrofestes o van pel carrer sense mascareta, s’arriba a la conclusió que, una vegada més, s’ha actuat amb sobreprotecció, ocultant el dolor i la gravetat d’uns símptomes dels que es creuen immunes.

Potser el Dr. Simón hauria d’haver estat més enèrgic i explícit perquè l’apel·lació al civisme li ha donat un escàs resultat. No és que ara els casos siguin menys greus; és que estan emmalaltint els joves, els contagis es detecten abans, es poden fer tests i hi ha llits als hospitals. Però els brots estan sorgint a tot arreu i en una perifèria geogràfica amb menys immunitat i on la població no té l’experiència de desastre que han patit els veïns de Madrid o Barcelona. Un altre error és el d’haver transmès la idea que, amb la calor, el virus se n’anava de vacances i tornaria a la tardor amb els hospitals preparats. Doncs no. No se n’ha anat.

Una bona prova del risc és el que ha passat a Lleida, on la Generalitat ha ordenat el tancament de trenta-vuit municipis de la comarca del Segrià, amb una població de més de dos-centes mil persones, per l’increment dels contagis. O el cas d’una empresa a Madrid en què s’ha detectat un altre brot. Però, curiosament, quan se n’analitza l’origen, en la immensa majoria d’aquestes noves onades de contagi gairebé sempre hi ha una festa, una celebració familiar, és a dir, contacte social sense mesures de prevenció.

I s’ha de ressaltar, una vegada i una altra si cal, que si bé és cert que entre els joves es donen molts més casos d’asimptomàtics, també n’hi ha que tenen la malaltia de forma demolidora i queden amb greus seqüeles pulmonars o renals.

Jugar a la loteria de la mort és una greu irresponsabilitat, perquè ningú no té garantia de sortir indemne d’aquesta pesta del segle XXI.

tracking