SEGRE
Preocupa Catalunya

Preocupa CatalunyaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Segons diversos sondejos d’intenció de vot a Catalunya, els separatistes estarien en condicions de guanyar les pròximes eleccions autonòmiques i aconseguir la majoria al Parlament. I això, malgrat que mai havien estat tan dividits entre si. De fet, l’antic partit de Mas i Puigdemont s’ha escindit en dos faccions aparentment enfrontades que miren de reüll ERC, que és la formació que encapçala les enquestes.

Estan a mata-degolla entre ells però la trajectòria d’uns i altres ens indica que arribat el cas s’uniran per tornar a intentar el que ja van fer quatre anys enrere quan van proclamar la independència de Catalunya. Va ser un acte políticament confús i estèticament vergonyant, però el fet és que es va produir i va ser un acte sediciós. Ara, alguns dels polítics que van portar tanta gent al límit del precipici proclamen sense pudor que ho tornaran a fer. Ja veurem si, vistes les conseqüències penals del que ha passat després d’aquells fets, s’atreviran a fer el pas.

Una dada que avala la irracionalitat del pensament sectari dels separatistes és que, malgrat la pandèmia i els rebrots de la Covid-19, la Diada de l’11 de setembre i les manifestacions independentistes no fossin suspeses.

Hi ha una dada a les enquestes que fa pensar: els separatistes troben un aliat formidable en l’abstenció. Apunten un percentatge molt alt d’abstencionistes entre els votants dels partits que defensen la unitat d’Espanya. A l’optar per quedar-se a casa els serviran en safata la victòria quatre anys després que Ciutadans amb trenta-sis diputats aconseguís ser el partit més votat de Catalunya. Ara, les enquestes només els donen tretze escons. En cas de confirmar-se els pronòstics, tornaria a posar-se en risc l’estabilitat política de tot el país.

A l’actual marc legal els separatistes mai podrien forçar la independència de Catalunya, però les lleis canvien, i, amb el Govern de Sánchez compromès a acceptar la taula que li reclama Esquerra Republicana i fins i tot disposat a tocar el Codi Penal per “actualitzar” els delictes de rebel·lió i sedició amb la condició que aquest partit li doni suport als Pressupostos –meta estratègica de Sánchez– res està segur ni al seu lloc. Ja dic, hi ha motius per estar preocupats per la situació a Catalunya.

tracking