SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Les ciutats discretes que, a la plana de Lleida, creixen al voltant de la capital: Mollerussa, Balaguer, Tàrrega, Agramunt o Cervera, gosen saber tant com gosen posseir, si m’és permès d’estrafer el vers de l’Elegia sisena. Tant en equipaments com sovint en constant ebullició d’activitat cultural complementen una oferta que s’obre cada vegada més no només als propis veïns, sinó que els consumidors de fora disposem d’unes programacions que es fan gairebé inabastables.

Cervera ha sabut fer-se un nom amb la música; Agramunt l’ha aconseguit amb el tàndem Viladot-Guinovart i tot el seu conjunt d’obra plàstica i visual; Tàrrega excel·leix en arts escèniques i Mollerussa ha sabut fer-se el referent de la literatura infantil i juvenil, que es complementa amb el Mercat del Conte infantil que organitza la Biblioteca de Balaguer amb el nom tan ben trobat d’Encontats, enguany ja en segona edició. Una edició, aquesta segona, que ha presentat el llibre que aplega les narracions il·lustrades que es van presentar en l’edició de l’any passat i que encapçalen dos balaguerins de nom: Josep Vallverdú i Frederic Letamendi, Leta, un tàndem còmplice d’un gust tan exquisit que són la porta que et sedueix cap a tota la resta de contes que el volum compila.

Si llegim La pell de la cabra, que és la narració de Vallverdú amb les delicadíssimes il·lustracions de Leta, ens adonem que, més enllà de la complicitat de veïnatge, tots dos creadors comparteixen la voluntat de transmissió de valors i la coherència d’uns arguments a través d’un personatge despert i valent, viu i positiu i en procés creixent de maduració. Respon al prototipus de protagonista del conjunt d’obra de Vallverdú: joves valents, vius, audaços, destinats a superar totes les proves i a demostrar unes qualitats sovint immillorables com la inquietud, la curiositat i la intel·ligència. Certament. Però també l’elegància, la sensibilitat i una tendresa sovint dissimulada. D’un gust exquisit: “vet aquí un sentit que en ell mateix no s’hereta, però és transmissible un joc de criteris que n’asseguri millor l’educació en cadascú”, tal com deia Carles Riba.

Vallverdú en mots i Leta en imatges fan una reflexió crítica sobre l’home i les seves conductes. Encantats amb els Encontats. Conviden a llegir.

tracking