SEGRE

Creat:

Actualitzat:

“És una de les persones més intel·ligents que he conegut. De les més estimades per mi i de les que trobo més a faltar. Per moltes coses. Era un estímul intel·lectual extraordinari, tenia una mirada absolutament oberta, d’una intel·ligència preclara i una gran finor d’anàlisi. Jo era molt jove. Era més que un professor”. Ja havia reproduït aquestes paraules de Jaume Vallcorba a Gabriel Ferrater, i que jo faig meves cap a ell. Editor independent, Vallcorba fou l’ànima de Quaderns Crema i d’Acantilado. Elegància traslladada als llibres: el paper, amb PH neutre i amb to grogós, perquè no impacti la visió del lector; els plecs, petits, relligats amb fibra perquè el llibre s’obri ben obert, i esperit de “jovialitat cistercenca”, marca de la casa. Quan crea Quaderns Crema té present el temps en què els contractes amb els autors eren de per vida i, la forma que prenen els llibres, fonamental en el projecte d’una editorial.

En la conferència de cloenda del Màster d’Edició de la UPF, ja malalt, ens va esbossar el seu llegat d’ofici. D’un ofici en què conflueixen el treball intel·lectual i artesanal. “Editar és estimar, en el sentit de crear llibres que ens acompanyin tota la vida”. Estima cap a l’autor per aconseguir les seves màximes possibilitats, ajudant-lo no per adaptar el text als gustos imperants per a una major popularitat o venda, sinó per llimar les asprors que l’enlletgeixen o que el desfiguren. El paper de l’editor té responsabilitat en la societat en la qual intervé, perquè d’aquest ofici en deriva la construcció d’una personalitat, individual o social. D’ell en vaig aprendre l’ofici quan em feia proposar originals amb el convenciment que als lectors els podrien agradar, estimular i enriquir, perquè un llibre és capaç de modificar el seu lector pel simple fet d’haver-lo llegit.

Deia que ningú no és la mateixa persona abans i després de la lectura. Una feina invisible, el procés d’edició, però transparent, en la qual només en un lloc llibre i editor han de fer-se visibles: a la llibreria. I pel que fa al disseny, “més que cridar l’atenció per la seva estridència, ho ha de fer pel seu silenci”. “Estimo els llibres per com m’han acompanyat”, deia l’enyorat Vallcorba. Del seu mestratge, cada dia, present la màxima: estil Quaderns Crema!

tracking