SEGRE

Joan Pifarré Vidal

Per a què serveixen els impostos?

#Salvemramaderia

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

Des de l’inici de les civilitzacions que han existit d’una manera o altra impostos. A l’antic Egipte ja existia el recaptador i l’emperador August també va decretar un impost de l’1% sobre els negocis a tot l’Imperi Romà anomenat centèsima. A la partida de Rufea, governada a l’edat mitjana per l’ordre dels Templers, s’aplicava el delme, el 10% de la collita que els pagesos i pageses havien d’abonar.

Ara entra a debat la recaptació de l’IBI sobre edificis agrícoles, que fins ara n’estaven exempts, i que el Govern Central ha revisat aplicant uns valors excessius similars als urbans. La primera lluita que plantegem representants de les partides i sindicats és que s’apliquin unes quotes rústiques més proporcionades, perquè no és el mateix tenir un edifici en una ciutat que al camp. La curiositat del cas és que l’impost el marca Madrid però reverteix al Govern Local, que si vol, pot aplicar bonificacions a l’import.

En una trobada informativa que vam realitzar fa mesos al local social de la partida de Rufea, la regidora Montse Mínguez es va comprometre davant de representants de la Comissió de l’Horta i dels sindicals agraris a minimitzar l’impacte d’aquest impost. La veritat és que la Paeria ha complert la seva paraula i ha proposat una bonificació del 80%.

Un debat obert és si aquesta bonificació podia ser del 95%, com es fa en altres poblacions, però el debat real és si aquest impost que recollirà la Paeria servirà per millorar els serveis a l’Horta de Lleida. Tothom sap que som un espai municipal amb dèficits importants, molts camins sense asfaltar, manca de presència policial, abocadors il·legals a les nostres finques, un pèssim servei d’internet, patrimoni històric en risc i molt més.

A la gent de l’Horta només li faltava aquesta, tornar a pagar. Almenys que serveixi per alguna cosa i entre tots comencem a dignificar aquest espai, que és tant de Lleida com la seva pròpia història. Donem la confiança al govern local i demanem un debat sincer i sense partidismes que ajudi a empènyer tots junts per desenvolupar un autèntic pla de serveis i dinamisme. L’Horta i la seva gent s’ho mereixen!

tracking