SEGRE

Àngel Ros i Domingo

Resposta de l'alcalde al Sr. Octavi Pereña

Paer en cap de Lleida

Creat:

Actualitzat:

En resposta a la carta 'Àngel Ros i l’1-O'Publicada el 15 d’agost

Sr. Director:

Sr. Pereña:

Llegeixo la seua carta al diari SEGRE on em recrimina la meua posició envers el Re· ferèndum per la indepèndencia. Vostè fa al·lusió a una entrevista a Cata· lunya Ràdio, on vaig respondre reiterades preguntis sobre possible col·laboració mu· nicipal l’1-O, dient que l’Ajuntament com· plirà la Llei. Alguns participants en xarxes socials i el diari SEGRE ho van traduir que jo no cediria locals municipals, frase que no trobarà pronunciada per el meu enlloc, i sí que trobarà com a frase meua, a tot arreu, que la Paeria complirà la Llei. Sembla estrany haver de justificar el compliment de la Llei, no li sembla, Sr. Pereña?

Miri, Sr. Pereña, les lleis, permeti’m que li recordi, són l’instrument dels ciutadans, del poble, contra la tirania, contra els poderosos. Les lleis són la forma que te la ciutadania de limitar el poder. No em calç buscar exemples ni del Renaixement, ni de l’Il·lustració, ni revolucionaris. A la nostra història recent, la Constitució va ser l’eina per passar d’una dictadura a la democràcia i l’Estatut va ésser l’eina que ha permès el major autogovern de Catalunya en l’època moderna i contempo· rània. Aquestes lleis és podin canviar, dins el seu propi marc. Molts volen canviar la Constitució per anar a un model de relació federal entre Catalunya i la resta d’Espanya, i també molts volem recuperar dins el marc legal, les competències que és van perdre de l’Estatut.

Sr. Pereña, el seu discurs que explicita a la carta a SEGRE vol culpabilitzar els ajun· taments i els alcaldes que complirem la Llei, del previsible fracàs polític del Govern de la Generalitat. Ho explicava en una rèplica anterior: a Lleida, només 9 dels 41 Col·legis Electorals són equipaments municipals. La resta són pràcticament tots de la Generalitat.

Acabo. Sr. Pereña, vostè dedica la meitat de la seua carta a referències bíbliques per justificar el Referèndum fora del marc legal. De fet fa, de forma més exagerada que el Govern de la Generalitat, la mateixa estra· tègia. El Govern busca en els resolucions internacionals la justificació legal del Re· ferèndum, deixant de banda que aquestes resolucions són per a països en processos de descolonització o llocs on és vulnerin els drets humans, situacions que no són ni la catalana ni l’espanyola. Sr. Pereña, com a Alcalde he de complir amb la Llei, i el país també ho hauria de fer, com a garantia de democràcia, de llibertat i d’Estat de dret.

tracking