SEGRE

Josep M. Loste

Macron, Europa i el neobonapartisme, Josep M. Loste

Macron, Europa i el neobonapartisme, Josep M. Loste

Creat:

Actualitzat:

Macron, Europa i el neobonapartisme

Sr. Director: El president de França Emmanuel Macron ha assegurat recentment –en una clara al·lusió a Catalunya– que cal “respectar les constitucions”.

Preguntat per l’eurodiputat del PSOE Ramón Jáuregui sobre “les regions que volen ser nous estats”, Macron ha admès que és “sensible a totes les expressions culturals” i ha afirmat que Europa “sempre” les ha reconegut.

Amb tot, ha defensat també el “marc constitucional” en el qual es manifesten. La sobirania, ha dit el líder europeu, “s’expressa a nivell estatal”. No hi ha dubte que el macronisme fa la sensació que vol liderar Europa, representa més centralisme, més jacobinisme i molt més neobonapartisme. Em sembla molt malament el que proposa Emmanuel Macron en el sentit que els estats han de cedir sobirania a Europa, però de cap manera a les “entitats inferiors” quan precisament un dels problemes de la Unió Europea és el dèficit democràtic.

Macron oblida que cal recuperar l’autèntica Europa, l’Europa dels ciutadans i dels pobles. I per aquesta raó ens caldria una autèntica descolonització interna de la Unió Europea.

JOSEP M. LOSTE

ALT EMPORDÀ

tracking