SEGRE

ANNA RUIZ I VILADEGUT

Sant Jordi o Santa Jordina?

MILITANT DE LES JOVENTUTS D’ESQUERRA REPUBLICANA DE LLEIDA

Creat:

Actualitzat:

Sr. Director:

Temps era temps, en un poble anomenat Montblanc, tothom era molt feliç, vivien en gran harmonia fins que va arribar un drac ferotge que es menjava tot el que es trobava pel camí. Però va arribar un dia que ja no quedava res per oferir al drac. El rei va tenir una idea, cada dia oferiria una persona del poble perquè se la mengés. A l’atzar li va tocar a la princesa. El rei, tot desolat, no ho volia, es negava a perdre-la, però finalment va acceptar-ho.

Ella, morta de por, va anar a l’esplanada on el drac passava cada dia. Llavors va aparèixer l’animal salvatge i just quan estava a punt de ferli la primera queixalada, ella va clavar-li una llança al cor i de la sang que va vessar, va néixer un roser de roses vermelles. No, espera, no va ser ella la que el va matar, un cop més, ha d’aparèixer un cavaller per salvar la princesa. Ja n’estem farts.

No fa gaires dies vam celebrar la diada de Sant Jordi, dia en el qual es commemora una llegenda del tot masclista, una història en la qual es deixa entendre que les dones no valen per si mateixes. La veritable tradició de regalar una rosa a les dones, que moltes persones desconeixen, es pot confondre amb el dia dels enamorats. I la tradició de regalar un llibre als homes, també es pot confondre amb el dia del llibre que coincideix amb la mort de William Shakespeare. Tot i això, en ple segle XXI, es continua considerant la dona com un símbol de bellesa, i l’home un símbol de saviesa.

Tot i que aquesta festa és una de les més boniques de la nostra cultura, hem de poder veure-hi aquest punt masclista. Trenquem d’una vegada per totes amb els estereotips que ens marca aquesta societat!

tracking