SEGRE

LOLA ABELLÓ

Tancar una escola rural és sentenciar la població

Responsable de la sectorial d'Educació del PSC de les comarques de Lleida, Pirineu i Aran

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

L’escola rural, l’escola de les tres “P”: petita, de poble i pública, és una escola arrelada al territori, que dóna vida al municipi, que a vegades és el pal de paller i/o dinamitzadora d’una part de la vida que el poble genera, que aglutina activitats, persones, i que és motiu de trobada i aprenentatge. (Secretariat d’Escola Rural de Catalunya)

Estem en època de preinscripció i és quan la realitat de les nostres escoles es fa més patent. Es preveu la retallada de cinc línies de P3 per a aquest curs a les comarques de Lleida. El boom de la natalitat arriba a secundària i en lloc d’aprofitar per fer una política educativa pensant en els infants, el Departament d’ensenyament continua retallant. Aquest era un bon moment per esponjar les classes de P3 que s’havien saturat aquest darrers anys. La tendència continua i aquest és un fet més de la privatització de l’ensenyament a Catalunya.

Hem pensat a qui afavoreix el tancament d’aquestes línies? Als infants i a les seves famílies evidentment gens. Aquest manca de previsió o una mena de previsió perversa del Departament és una manera d’agreujar la segregació escolar.

El pitjor ens arriba a les comarques rurals, on diverses escoles estan condemnades al tancament per falta d’alumnes.

Vivim en un territori que pateix maltractes institucionals reiterats, en aquest cas del Departament d’Ensenyament. Aquestes comarques estan afectades per la baixada demogràfica que ens deixa una població envellida, així doncs és una necessitat urgent atreure població nova que pugui veure créixer els seus fills i convertir aquest territori en un bon indret per viure. Sense una escola és molt difícil.

Una escola és un centre de cultura, un nucli cohesionador de la vida rural que dota de sentit les comunitats i els individus, que els ha permès sobreviure, evolucionar i millorar les condicions de vida. Ara bé, cal una implicació de tots. A les Ventoses, l’Ajuntament ofereix bonificacions en el lloguer i ha arribat a un acord amb tres propietaris disposats a arrendar cases i l’alcalde assegura que hi ha possibilitats de trobar feina. Aquest és un exemple de bon fer però el que necessitem són polítiques educatives que potenciïn la igualtat d’oportunitats i estructurades segons les necessitats del territori. Demanem al futur Govern de la Generalitat que eviti el tancament de qualsevol escola, faciliti les matriculacions i prengui mesures urgents per evitar que es tanqui cap centre rural.

tracking