SEGRE

JOSEAN SOBRINO MORENO

Les xarxes evidencien el millor i el pitjor de la condició humana

Creat:

Actualitzat:

Sr. Director:

És increïble com, en els darrers anys, les xarxes socials estan adquirint una importància incipient i el grau de penetració de les xarxes es dispara per sobre del 80% (8 de cada 10 persones utilitzen xarxes a diari), així mateix els seus usos estan modificant el dia a dia de la política i els mitjans de comunicació, les formes de comunicació, les relacions entre persones, de tal manera que marquen una innovadora i desconeguda època.

El més redundant, potser, no és com els polítics s’adapten, com els mitjans es fusionen o com les persones interactuem i convertim les xarxes en el nostre modus operandi diari; el més redundant, n’estic segur, és la radicalització de les conductes, i l’adaptació de la maldat humana a les xarxes socials. I alguns pensareu en les famoses fake news, en la postveritat, o la proliferació de perfils de dubtosa credibilitat. Jo estic pensant més en els atacs, en el ciberassetjament, en la violència digital.

Fa pocs dies vèiem com un conegut periodista de l’ABC, Hermann Tertsch, assenyalava la família del president de la Generalitat fent mofa de la condició de la filla gran, i la conseqüència de la família d’haver de tancar totes les xarxes. O l’estudi de la fundació ANAR ens il·lustra com el ciberassetjament creix sense mesura entre el jovent. La maldat humana portada a les xarxes i a l’era digital es torna extrema amb la proliferació i difusió exponencial.

Per sort, una altra condició de les persones, la més humil i altruista, també apareix a les xarxes cada cop que desapareix una persona i la recerca es fa expansiva per Whatsapp i Facebook o cada cop que tanquen una protectora d’animals i tots rebem aquell missatge amb la foto dels cadellets.

Tant de bo, a aquesta adaptació digital es trigui a poc a posar barreres, a posar fre a les conductes ara com ara alegals però que s’escapen de l’ètica humana i tot plegat pugui reconduir- se perquè els extrems positius continuïn i ajudin tothom i els negatius desapareguin i tothom pugui navegar tranquil·lament per la xarxa.

tracking