SEGRE

ÀNGEL ROS I DOMINGO

Els arguments gastats de Cristina Simó

ALCALDE DE LLEIDA

Àngel Ros respon a Cristina Simó

Àngel Ros respon a Cristina Simó

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

La Sra. Cristina Simó fa un article ple d’arguments falsos i ja molt gastats sobre la tasca de l’Ajuntament de Lleida per la Memòria Històrica. Lleida és neta de simbologia feixista i la Paeria ha actuat amb fermesa i responsabilitat perquè així sigui. I ho fa des de fa anys, amb el govern socialista. Només va deixar de ser així en l’any i escaig que Convergència va governar.

A Lleida s’han retirat un total de 318 plaques de l’antic ministeri de l’habitatge que incloïen el símbol falangista. L’Ajuntament de Lleida, d’acord amb els propietaris dels habitatges, ha retirat en els darrers mesos unes 300 plaques. D’ofici, s’han retirat totes. Alguns veïns les van treure per iniciativa pròpia i també hi van actuar algunes entitats i col·lectius. Li recordo, a més, que una Llei aprovada el 2017 per la Generalitat de Catalunya estableix que la responsabilitat de retirar les plaques correspon als veïns.

L’Ajuntament de Lleida ha demostrat amb escreix el seu compromís amb la Memòria Històrica. Ho reflecteixen accions importants com l’enderroc del Monòlit de la plaça de Cervantes –fa ja 10 anys–, la retirada de distincions oficials a persones vinculades amb el franquisme, el canvi de denominació de prop de 70 carrers o els diferents memorials que s’han creat a la ciutat (escultura i homenatges al Liceu Escolar, espais de memòria al Cementiri Municipal, memorial en record als deportats a Mauthausen). Així mateix, quan es detecta una pintada de caràcter feixista, es fa esborrar immediatament pels serveis de neteja.

I pel que fa a la nomenclatura dels carrers, a Lleida ciutat –i a la província– no hi ha cap nom franquista. Ho diu l’informe oficial que va facilitar l’Institut Nacional d’Estadística per respondre una pregunta parlamentària realitzada per Compromís. Al conjunt de l’Estat queden 1.143 carrers amb nom franquista, incloses les províncies de Barcelona i Tarragona amb algun exemple. A Lleida, cap ni un.

Lamento la utilització barroera que la sra. Cristina Simó i el grup del PDeCAT a la Paeria fan d’aquest tema, amb l’únic objectiu de perjudicar el govern del Partit dels Socialistes de Catalunya a l’Ajuntament de Lleida. Convergència no va fer absolutament res en el temps que va estar al govern de la Paeria. Els socialistes som un govern responsable amb la Memòria Històrica i amb el discurs de pau que cal construir al seu voltant.

tracking