SEGRE

Departament de Mitjans de Comunicació Social del Bisbat de Lleida

Precisions del bisbat

L’església de la Transfiguració del Senyor de Juneda.

L’església de la Transfiguració del Senyor de Juneda.ITMAR FABREGAT

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

Ens agradaria fer unes precisions a la notícia que el seu diari va publicar dilluns passat a la pàgina 7 amb grans titulars i amb una crida a la primera pàgina. Suposem que segons la redacció del seu diari mereixia ser destacada. N’ignorem el motiu, quan s’havia actuat amb total normalitat seguint els tràmits.

Ens referim a la notícia La parròquia de Juneda evita pagar obres invocant el Concordat amb la Santa Seu i volem fer les següents precisions:

  1. Aquesta exempció no es va fonamentar només en els Acords entre l’Església Catòlica i l’Estat (1979) sinó que es fa referència també a la següent normativa: Ley de Haciendas Locales. Texto refundido aprobado por el Real Decreto Legislativo 2/2004 de 5 de marzo, Ley General Tributaria, 58/2003 de 17 de diciembre, Llei 8/87 de 18 d’abril, municipal i de règim local de Catalunya, Decret 179/1995 de 13 de juny de 1995 d’Aprovació del Reglament d’Obres, Activitats i Serveis dels Ens Locals, Llei 49/2002 de Règim fiscal de les entitats sense Fins lucratius i dels Incentius fiscals al Mecenatge.
  2. Del contingut de la notícia es dedueix un cert atac a l’Església insinuant que es beneficia d’un privilegi. Recordem que en aquest mateix grup hi ha les fundacions i altres entitats amb fins socials que també recorren a aquesta mateixa normativa.
  3. L’Església compleix sempre amb la legalitat vigent i a aquesta recorre. Demanar que es compleixi la normativa o acollir al que prescriu la mateixa no és exigir un privilegi. Quan la llei sigui modificada implicarà canvis per a totes les entitats, que estan exemptes i que conformen una llista de fundacions i associacions, que presten un gran bé a la nostra societat i que no tenen un fi lucratiu.
  4. En el requadre adjunt de la mateixa notícia Beneficis fiscals a l’Església, motiu recurrent de polèmica, a part de la qüestió anterior, s’acusa la diòcesi d’invertir poc en la restauració del patrimoni. No és cert. La comunitat cristiana ha aportat molt. Així ho hem repetit i donat a conèixer. Els casos concrets esmentats com a exemple de desídia es giren en contra si es demana informació detallada a les administracions públiques, a les parròquies i, sobretot, al mateix bisbat.
tracking