SEGRE

RAMON LLANES

Doble tracte amb la bicicleta

EN BICI PER LLEIDA–BACC

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

Periòdicament llegim als mitjans algunes notícies i articles d’opinió en els quals es parla de l’incivisme d’una minoria de ciclistes –cosa que des del col·lectiu En bici per Lleida-Bacc sempre hem condemnat– però també ens preguntem per què aquest doble tracte amb què es tracta la bicicleta en relació amb l’incivisme d’altres mitjans de transport urbans? Per què no parlem de persones incíviques en lloc de criminalitzar un col·lectiu només per uns pocs?

En Francesc Pané, pioner de la bici a Lleida, sempre explica que hi ha un factor sociològic molt arrelat a casa nostra que ha fet del cotxe un símbol de progrés i molts cops d’ostentació pública cosa que ha menystingut la bici com un vehicle de segona; és a dir, per a pobres.

Acceptem com a normal la invasió de cotxes a les nostres ciutats, l’excés de contaminació o soroll que provoquen i, en canvi, ens molesta que una humil bicicleta gosi prendre aparcaments o envaeixi alguns espais que ocupa el vehicle motoritzat. O potser no hi tenim dret? Hem de recordar que no fa gaires anys, els nostres carrers eren espais comuns en els quals la canalla jugava amb molta més llibertat i seguretat. És el vehicle privat que ens ha pres l’espai públic!

Us proposem que circuleu una estona amb la bicicleta que tots teniu al balcó o al traster i observareu en poc temps el que nosaltres patim i veiem cada dia que anem a treballar en bici: conductors que parlen pel mòbil o escriuen missatges mentre condueixen, aparcaments per qualsevol lloc (això sí, només un momentet...), cotxes que no paren als passos de zebra, motos que superen els decibels permesos o també (algú ho havia de dir) vianants que creuen per qualsevol lloc... només per posar alguns exemples. Per tant, incivisme no, però en qualsevol àmbit.

Agradi més o menys, la bici cada cop és més present a tot arreu (només cal viatjar una mica), ha vingut per quedar-se i serà una part molt important de la solució als problemes de mobilitat futura a les nostres ciutats.

Reflexionem tots plegats sobre com ens desplacem per Lleida i quins costos a tots nivells té aquest ús massiu del vehicle privat. Us animeu a canviar el xip?

tracking