SEGRE

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

Aquesta setmana acollim a la nostra ciutat el 23è Concurs de Piano Ricard Viñes. Aquest tipus de certamen agrupa un gran nombre de pianistes que es disputen els primers premis davant les tecles utilitzant, entre altres, peces del que es coneix com a Repertori Ricard Viñes. Vint-i-nou participants d’arreu del món han pres possessió de les instal·lacions del conservatori i del mateix auditori per tal d’ultimar els detalls de les seves compareixences davant el jurat, omplint cada racó de l’edifici dels sons màgics que algun dia va tocar tan il·lustre personatge ilerdenc.

Com a músic, m’omple d’orgull que la meva ciutat sigui seu d’un concurs d’aquestes característiques i poder gaudir de primera mà d’interpretacions tan acurades i singulars de les diverses peces de la literatura pianística. Val a dir que aquest any, la competició destaca per un elevadíssim nivell i una novetat en la prova final: els participants hauran d’interpretar un concert per a piano acompanyats de l’Orquestra Simfònica del Vallès. És important destacar la preparació que recau sobre cadascun dels concursants per tal d’estar al nivell que s’exigeix. A més a més, l’equip humà de l’auditori s’ha bolcat en el que és un dels esdeveniments culturals de l’any.

Ricard Viñes, a qui es rendeix homenatge, va ser un intèrpret, crític i divulgador musical que, com a molts dels grans talents d’avui en dia, va haver de deixar la ciutat per créixer en la seva professió. Tanmateix, sempre va mantenir el contacte amb Lleida i, tot i haver passat gran part de la seva vida a París, descansa a la Terra Ferma per voluntat pròpia. La seva figura va contribuir a la difusió de l’obra de grans autors russos i sud-americans i va estrenar nombroses obres de Maurice Ravel, amb qui compartia una forta amistat, i Claude Debussy, entre d’altres. Com a alumne en pràctiques de l’Auditori Enric Granados, he de reconèixer i valorar l’esforç que comporta l’organització d’un happening com aquest i com a lleidatà m’omple d’orgull veure i formar part de l’homenatge que rendim any rere any a Ricard Viñes, i poder aprendre i descobrir que, més que el nom d’una de les places més transitades de Lleida, el pianista del bigoti va ser una personalitat molt influent en el món de la música de principis de segle XX. Tot un tresor per a la nostra ciutat que no es pot menysprear.

tracking