SEGRE

LEQUIP DE MESTRES DE LESCOLA JOSEP ARQUES 52 PROFESSORS DE LINSTITUT SEGARRA. CERVERA

Qui vol jugar a “matricular”?

Creat:

Actualitzat:

Sr. Director:

El març de 2015, davant la possible pèrdua d’un grup als centres de primària de Cervera, el departament d’Educació va prendre una decisió salomònica i va fer una proposta als centres, que consistia a perdre un grup en alternança a cada centre.

És a dir, si un curs el perdia un, el curs següent, l’altre. A secundària, un curs abans, ja s’havia adoptat una fórmula igual per ubicar una cinquena línia que inicialment estava a l’institut la Segarra: un curs, 3 línies a un centre i 2 a l’altre i el curs següent, el contrari.

Després de dos cursos de molta polèmica i famílies molt disconformes per haver de matricular el seu fill en un centre que no havien triat, el curs passat es va decidir unacosa, també a proposta del Departament: respectar la decisió de les famílies, deixar enrere aquest antic acord que no s’ajustava a la realitat del procés de preinscripció i assignar la línia al centre que més demanda tenia.

Doncs enguany hem patit el mateix viacrucis a primària (sembla que la previsió no és un punt fort del departament), amb l’agreujant que, aquest cop, el Departament ha canviat de decisió dos cops durant la preinscripció: després d’escoltar les famílies que no podien matricular el seu fill a l’escola Josep Arques, el 4 de juny passat el delegat territorial, Sr. Miquel Àngel Cullerés (Junts x Catalunya), va resoldre desassignar la línia de l’escola Jaume Balmes i assignar-la a l’escola que havia tingut més demanda –Josep Arques–, amb la qual cosa es garantia que totes les famílies es podien matricular al centre que havien escollit en primera opció.

Però el recent canvi de color polític al Govern (de Junts x Cat ha passat a ser d’ERC) ha provocat que el 22 de juny –18 dies més tard i ja iniciat el procés de matriculació!– es tornés al punt d’inici i se’ns comuniqués, al Josep Arques i a les famílies afectades, que la línia es tornava a assignar a l’escola Jaume Balmes, argumentant que s’havia de respectar el que deia l’acta del 2015.

Les famílies afectades havien lluitat per fer arribar la seva petició al Departamentamb el màxim respecte cap a la resta de centres educatius, van veure com s’escoltaven els seus arguments (proximitat al centre, cohesió de barri, camins escolars, afinitat al projecte educatiu) i, després de molts esforços, se’ls comunicava que es podrien matricular al centre escollit.

Ara, però, el nou delegat d’Ensenyament, Sr. Carles Vega (ERC), els ha comunicat la decisió contrària argumentant que “ell acabava d’arribar i no es feia responsable de les decisions del seu anterior homònim”. Aquest és el país que volem? Estem parlant d’educació? De conciliació familiar? Del futur dels nens i nenes? De projectes educatius? O potser... de lleialtats polítiques? Si assignant la línia a l’escola Josep Arques totes les famílies es podien matricular al centre que havien escollit en primera opció, per què no hi podíem estar tots d’acord? Una acta del 2015 ha de prevaldre davant tot això?

En un país on predomina la convicció que el dret a decidir del ciutadà és un criteri superior a les institucions establertes, el dret a decidir sobre l’educació dels fills, i per tant a escollir centre, ha de prevaldre sobre el que s’ha mostrat incapaç de resoldre conflictes.

Cal ser conscients, també, que a l’aplicar la dissecció d’una part de l’alumnat que de forma natural vol integrar-se en un centre, tot utilitzant els criteris de baremació establerts en la resolució de preinscripció i matrícula, es generen grups classe socialment desequilibrats, amb tot el que això implica de dificultats en l’aprenentatge i la integració.

La cohesió social és el segon objectiu general del Departament i creiem que aquestes pràctiques hi atempten directament. Com a departament d’Ensenyament estem donant un servei nefast al ciutadà i una imatge de país que no s’adiu al que tots esperaríem d’un país avançat en el respecte de la igualtat d’oportunitats de tot l’alumnat i en la responsabilitat compartida en la presa de decisions de tots els partits polítics que puguin accedir al govern (què se n’ha fet del Pacte Nacional per l’Educació?).

Els centres sotasignants, afectats indirectament o directament per la situació descrita, demanem al Departament d’Ensenyament més rigor i equitat en la planificació escolar i que siguin escoltades les peticions de les famílies. Esperem que algú reconsideri la darrera decisió i que les famílies i els centres afectats puguin dur la tasca educativa encomanada en igualtat de condicions que la resta.

tracking