SEGRE

JOSEP M. BOLADERAS TACHE

Jo també vull instituts a Cappont i a Balàfia

Creat:

Actualitzat:

Sr. Director:

Dissabte passat vaig llegir a SEGRE un article d’opinió sobre la necessitat de construir dos nous instituts a la ciutat de Lleida, Els instituts a Lleida. Mentre llegia l’article em sorprenia que, per primera vegada, estava d’acord amb l’autor. I és veritat que per molt allunyat que puguis estar ideològicament d’algú, si la proposta és interessant, s’ha d’aplaudir la idea. Ara bé, quan vaig passar al segon paràgraf, la cosa ja es va espatllar. Ja deia jo! Ja va sortir la demagògia típica dels polítics.

Ja va sortir la parauleta comando, que van repetint com lloros perquè el quefe l’ha dit. Una mica de personalitat no estaria malament. No cal que repetiu les parauletes. Una mica de collita pròpia. Ja han mirat al diccionari què vol dir comando? Jo de comando no en vaig cap per enlloc. Em ve al cap el Comando G (els que sigueu de la meua generació ja m’entendreu). Perquè per molt que repetiu una cosa, no us penseu que passarà a ser veritat. Però tornem a la qüestió de fons, tots volem aquests instituts, però segurament el que volem que s’hi faci, deu ser ben diferent. Perquè jo vull un institut on la llengua vehicular sigui el català i no aquesta fal·làcia del trilingüisme, que no és més que una manera de col·locar el castellà com a llengua vehicular, al capdavall l’únic que els interessa.

Ja vaig dir-ho en un altre lloc, si voleu canviar el model lingüístic de l’ensenyament, mireu d’aprovar- ho al Parlament, que és on dieu que s’ha de fer política. Llàstima que dels 135 diputats que hi ha, 95 donen suport a la immersió lingüística i només 40 la voldrien canviar. I no cal que aneu al Congrés per intentar aprovar lleis per arraconar el català a l’escola o a l’administració, perquè som els catalans qui hem de decidir com gestionem la convivència lingüística, no a Madrid. Què voleu, que els catalanoparlants ens adrecem en català a l’administració d’aquí i ens contestin que no ens entenen, o que ens adrecem en català al metge en una consulta i ens digui que no ens entén, això és el que voleu?

No sabeu com de privilegiats sou, us heu plantejat mai que quan engegueu la tele teniu no sé quants canals en castellà i jo en tinc molt poquets en català i que quan aneu al cine, no heu d’anar a la sessió de les 15 h per veure una pel·lícula en català, això si és que la fan, sinó que podeu anar a la sessió que més us agrada. Deixeu de jugar amb la llengua dels catalans.

tracking