SEGRE

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

Ja hi tornem a ser! Canvi de govern i canvi de nom a la conselleria. Aquesta vegada tocava d’Ensenyament a Educació. Ni el fet de ser socis a l’executiu ho ha pogut evitar. Sembla que ambdues forces polítiques ho tenen molt clar! Alhora, com segurament molts de vostès deuen saber, es vol implementar un nou sistema de programació-avaluació per competències a l’ESO, de moment... I bé, aquí a Catalunya, com sempre, volem ser els més innovadors! Aquest sistema ha estat bastant criticat pel sistema d’avaluació i, precisament, he llegit cartes en aquest sentit en aquest mateix diari, pel fet de passar del sistema decimal tradicional d’1 a 10, a un que anirà d’1 a 4, segons el nivell d’assoliment de competències de l’alumne. És clar, es critica que, a la fi, aquesta numeració requerirà informació complementària, sobretot si a un alumne se li posa un 1, que equival a no haver assolit les competències.

Ara se m’acudeix que, per simplificar-ho encara més, es podria utilitzar directament el sistema binari: 0 si no s’assoleixen les competències i 1 si s’assoleixen, i després afegir igualment informació complementària. Només seria una idea exagerada... Bé, no cal insistir més en aquest punt, ja que tampoc aquest és el nucli de la innovació, sinó que el més significatiu és posar l’aprenentatge de l’alumne al centre del procés educatiu.

En això, tots hi estaríem d’acord, i a partir d’aquesta idea es crearia estratègies per dur-la a terme: activitats d’ensenyament-aprenentatge més properes a l’entorn de l’alumnat, treballar com aprendre a aprendre per a un món canviant... A la fi, queda clar que l’objectiu més important és l’aprenentatge de l’alumne. Així doncs, per què no anomenem la conselleria amb el nom de “Conselleria d’Aprenentatge” i ens estalviem canvis i diners? També m’agradaria apuntar que, com a mínim, conec un centre on ja fa 10 anys que es treballa en aquest sentit, almenys en alguna matèria i, a més a més, disposa d’un espai creat específicament per afavorir l’assoliment dels objectius que se’ns proposa.

Per tant, tampoc cal que ens descobreixin la sopa d’all, ara bé, ja funcionava amb la numeració decimal habitual. Això sí, l’aprenentatge dels alumnes per davant; per tant, Conselleria d’Aprenentatge! En fi, sembla que els governs no s’adonen que tants canvis; de noms, de sistemes o de lleis creen angoixa. Quan se n’ha assolit un, ja n’arriba un altre... Els experts no deuen pas poder dormir! Hòstia, tranquils!

tracking