SEGRE
Una jove circula amb un patinet elèctric per rambla d’Aragó pel carril bici, ahir.

Una jove circula amb un patinet elèctric per rambla d’Aragó pel carril bici, ahir.ÒSCAR MIRÓN

Creat:

Actualitzat:

Sr. Director:

L’ordenança dels patinets no és l’ordenança de la mobilitat sostenible, segura i saludable.

El passat 26 d’octubre del 2018, el ple de la Paeria aprovà un canvi en l’ordenança de circulació.

Des de diversos sectors, també des dels serveis tècnics de l’ajuntament de Lleida, se’ns demanava l’opinió. A nivell tècnic, hem presentat una sèrie d’al·legacions, malgrat desconèixer si s’acceptaran modificacions dels punts de l’articulat que no han estat objecte de modificació. La nostra opinió tècnica va molt més enllà de les esmenes. Aquesta beu de l’esperit de la moció aprovada en el ple, aquesta per unanimitat, el 30 de juny de l’any 2017, en què s’instava a “revisar i modificar l’ordenança municipal de circulació de vianants i de vehicles per facilitar l’ús de la bicicleta”.

Disset mesos després, no s’ha avançat en aquest sentit, sinó que, a corre-cuita, s’ha pretès tan sols regular el patinet elèctric, restringint el seu ús al carril bici, a les rambles i places, sempre fora de la calçada i carrers 30. Lleida no té una bona xarxa de carril bici, i els carrers 30 són l’excepció.

El patinet ha vingut per quedar-se i és una alternativa de mobilitat que cal considerar. Tot i això, l’electrificació de la mobilitat (tampoc la ciclista) per se no és la solució màgica a les ciutats i menys des de la perspectiva de la salut pública, atès que no hi ha cap model més saludable que caminar i pedalar. Tant la bicicleta com el patinet han de disposar d’espai per poder circular sense molestar ni prendre ni un centímetre al vianant, la prioritat número u de la mobilitat. Però han de poder fer-ho fer de manera segura en entorns pacificats.

En una ciutat perfectament caminable i pedalable, no podem permetre’ns el luxe de seguir mantenint la tirania del cotxe, entre altres motius, perquè aquest, en el moment d’un atropellament, fa molt més mal que un patinet o bicicleta descontrolats.

tracking