SEGRE

JOAN QUERALT

Resposta al col·lectiu BACC

Regidor d'Hàbitat Rural i Horta de l'Ajuntament de Lleida

Un usuari de patinet elèctric circulant per la calçada.

Un usuari de patinet elèctric circulant per la calçada.AMADO FORROLLA

Creat:

Actualitzat:

Sr. Director:

Com a regidor responsable de polítiques relacionades amb la sostenibilitat i el medi ambient a l’ajuntament de Lleida, m’agradaria respondre la carta al director publicada pel col·lectiu BACC, en la qual titllen de poc sostenible la nova ordenança de circulació de la ciutat de Lleida que regula l’ús dels patinets elèctrics, segways i altres vehicles de mobilitat personal.

Tal com diu el col·lectiu BACC, el patinet elèctric és una alternativa de mobilitat a considerar atès que cada vegada són més els lleidatans i lleidatanes que els utilitzen en els seus desplaçaments diaris. Lleida, conscient d’aquesta necessitat, ha estat de les primeres ciutats a l’Estat a regular l’ús d’aquests vehicles. L’ordenança que fins ara estava vigent només permetia la circulació de patinets i vehicles de mobilitat personal pel carril bici, però la Paeria, entenent que aquest espai està limitat a les necessitats d’aquests usuaris, ha reformat l’article que en regula l’ús i permet que aquests també circulin per calçades en zones 20 i 30, ampliant en més de 14,8 quilòmetres els recorreguts que poden fer aquests vehicles.

Amb aquesta regulació, que serà vigent a partir del 2019, Lleida s’avança a la futura normativa que prepara la Direcció General de Trànsit (DGT) en què també preveu que aquests aparells no puguin circular per les voreres i, a més, en limita la velocitat màxima a vint-i-cinc quilòmetres per hora. L’objectiu és, sense dubte, guanyar en seguretat amb l’ordenació dels diferents elements de mobilitat.

Cal destacar, a més, que la Paeria està preparant noves zones 20 i zones 30 a la ciutat, especialment al Centre Històric, però també en altres barris de la ciutat, que implementarà properament. Això permetrà augmentar, considerablement, aquests espais de circulació de vehicles de mobilitat personal i pacificar el trànsit a Lleida. Totes i cadascuna d’aquestes mesures van en la línia de protegir els vianants i la vorera sigui un espai segur per caminar i passejar, i evitar la generació de conflictes amb determinats tipus de vehicles.

Justament aquesta setmana els mitjans de comunicació s’han fet ressò de la primera mort d’un vianant atropellat per un patinet elèctric al nostre país. Precisament són notícies com aquesta les que volem evitar a Lleida amb la nova ordenança de circulació, distribuint els espais públics entre els diferents vehicles existents i garantint, en tot moment, la seguretat de tothom.

Mobilitat sostenible sí, però segura també. L’ajuntament de Lleida porta a terme una ferma aposta per incrementar els espais on poden circular tant les bicicletes com els vehicles de mobilitat personal, com ho demostra el nou carril bici d’avinguda Catalunya, la millora del carril bici a la rambla d’Aragó, l’acabament de l’eix Nord-Sud de carril bici i les properes actuacions que realitzarem en diversos punts de la ciutat. Una àmplia sèrie de millores en mobilitat sostenible per fer de Lleida una ciutat més confortable i amb més qualitat de vida per als seus veïns i veïnes.

tracking