SEGRE
Membres de les plataformes VMP i En Bici per Lleida, ahir abans de la reunió.

Membres de les plataformes VMP i En Bici per Lleida, ahir abans de la reunió.AMADO FORROLLA

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

Llegíem fa poc en aquest diari en boca d’una de les seves principals firmes frases com que “anar en bici per la ciutat requereix molt esforç” i que “és només per als grans esforçats de la lluita contra el canvi climàtic”. A veure… anar en bici, després de caminar, és la forma més sana, ecològica i sostenible de desplaçar- se per la ciutat. En distàncies inferiors a 5-6 quilòmetres (el diàmetre aproximat de Lleida), la bici és el mitjà més ràpid de tots i fàcil d’aparcar.

Es pot començar a anar en bici poc després d’aprendre a caminar i pràcticament durant tota la nostra vida.

On és el gran esforç? Anar en bici és divertit, saludable i fàcil. Ens sorprèn una afirmació així quan precisament el que ens cal és incentivar un canvi d’hàbits en un món cada cop més acomodat i sedentari! Els ciclistes urbans no som “grans esforçats” només hem optat per desplaçar-nos pedalant per la ciutat ja sigui per practicitat, comoditat, rapidesa (o també per ideologia, d’acord) com ho podria fer la immensa majoria de la gent si les condicions ho permetessin. Només cal mirar com ciutats més avançades –i amb pitjor clima– han potenciat la mobilitat en bicicleta i com milions de persones de tot tipus, professió i edat cada dia van a treballar o a estudiar amb bici.

No és que el cotxe “ara tingui mala fama” sinó que la seva hegemonia absoluta provoca problemes greus de salut, contaminació i accidents! El canvi de model, per tant, és una necessitat, no una moda. I no caiguem en la simplicitat de pensar que l’alternativa elèctrica –patins inclosos– ho solucionarà tot, sense tenir en compte com es generarà aquesta energia, a més del greu problema de les bateries (matèries primeres, reciclatge…) de què ningú parla.

Si tinguéssim una bona xarxa de carril bici a totes vies ràpides i la resta de carrers de Lleida fossin zona 30, voleu dir que, entre tots, no contribuiríem a fer una ciutat més saludable, sostenible i segura i, per tant, millor? Esperem que a la propera campanya electoral aquests temes siguin un dels eixos centrals de les propostes dels diferents partits polítics. Lleida s’ho mereix.

tracking