SEGRE

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

Ja hem arribat a l’aturada nadalenca i bona part del professorat encara restem a l’espera d’obtenir una plaça en un centre públic per tal d’exercir la nostra professió. Des de fa uns anys, els instituts i les escoles poden treure a concurs el que anomenen “places perfilades” o de “difícil cobertura”. Són places que en la majoria de casos no poden cobrir-se per dos motius: o bé perquè no hi ha gent a la borsa o bé perquè es tracta d’una plaça específica que requereix una formació més especialitzada.

Dins del nostre col·lectiu sabem que bona part d’aquestes places són utilitzades per les direccions dels centres per posar gent a dit. Sovint es tracta d’amics de professors, del personal de l’equip directiu o bé d’afiliats al partit polític que controla el Departament d’Ensenyament en cada moment. Això provoca que no es tingui en compte la formació del professorat o el número de la borsa, i que la decisió depengui únicament del criteri, sovint dubtós, dels equips directius. A més a més, el procés de selecció d’aquestes persones és totalment opac, de manera que és impossible accedir a l’informe pel qual s’ha contractat una persona. Es tracta d’una informació que les direccions dels centre educatius no fan pública i que el Departament d’Educació tampoc facilita.

És el que ha passat darrerament amb una plaça que s’ha donat en un institut de secundària de la ciutat de Lleida. Els professionals de l’ensenyament sabem que no es tracta d’un cas aïllat, i tots coneixem casos d’aquest tipus, amb noms i cognoms. M’agradaria deixar ben clar que la culpa no és pas dels professors que accedeixen a ocupar aquestes places, sinó que la responsabilitat de tot plegat recau al Departament d’Educació –amb la connivència dels equips directius– que permet aquests tipus d’adjudicacions a dit amb un seguit d’irregularitats que no s’investiguen.

La valoració que faig de tot plegat és que aquesta manca de joc net posa en dubte tot el sistema de selecció de professorat i també deixa en evidència les diferents decisions dels equips directius. Sap greu que una institució pública no tingui en compte el principi de meritocràcia que el professorat intentem inculcar dia sí i dia també entre els nostres alumnes. Des d’aquestes línies, m’agradaria convidar tot el professorat que sigui coneixedor d’aquests casos per poder fer una reclamació oficial a través del Departament d’Educació i a través dels sindicats i, de la mateixa manera, insto el senyor Carles Vega, delegat del Departament d’Educació a Lleida, que deixi de mirar cap a una altra banda com fins ara i posi fil a l’agulla per acabar amb aquest tipus d’irregularitats. Per un ensenyament més públic, més transparent i més digne.

tracking