SEGRE
Entrada principal de la seu del Rectorat de la UdL.

Entrada principal de la seu del Rectorat de la UdL.

Creat:

Actualitzat:

Sr. Director:

Dimarts passat aquest diari va publicar com a carta “Un claustre per fer política”, signada per una persona anomenada Gustau. En aquesta carta es criticava el Claustre de la UdL per aprovar la declaració per la llibertat dels presos polítics i contra la judicialització de la política catalana.

Escrivia, el signant, que el Claustre s’havia d’usar per a “afers importants” i no per a “votacions estèrils, mítings i consignes polítiques”. També manifestava que la Universitat no era un lloc per fer política i que havia de mantenir-se neutral com també que el preocupava el que es transmetia en determinades aules de la institució. Em va sorprendre que el diari publiqués aquesta carta com a destacada. I m’ha sorprès que avui (per ahir) la Universitat no hi hagi respost.

La democràcia no consisteix a deixar la política per als professionals de la política. La democràcia és participació, de tots els ciutadans i totes les institucions. Qualsevol cosa que ens afecti col·lectivament és política.

En la declaració aprovada per la UdL s’esmenta que entre els principis directors de l’activitat de la institució hi ha “la promoció dels drets humans i la llibertat i de l’educació en valors, així com l’estímul de la transmissió dels valors de llibertat, justícia, igualtat, responsabilitat, solidaritat, participació i ciutadania plena, i que les seves finalitats inclouen la consecució d’una societat més justa i el respecte als drets humans i la pau”.

Qualsevol persona de bona fe està d’acord avui dia que la resposta de l’Estat respecte dels fets que tingueren lloc a finals de l’any passat ha estat com a mínim desproporcionada i injusta. Hi ha persones bones que no han fet mal a ningú empresonades des de fa un any sense haver estat jutjades a qui s’atribueix actes criminals. Poden haver comès il·legalitats (o no) però no han promogut cap tipus de violència per aconseguir els seus objectius. L’obligació ètica de la Universitat, de qualsevol institució democràtica, és la de denunciar-ho. La injustícia és política. No és admissible la neutralitat davant d’acusacions tan vergonyoses, davant de tanta manipulació i tanta mentida.

Em sap greu i em preocupa que el rector de la Universitat de Lleida sigui neutral davant aquesta situació. Em sap greu que l’aprovació d’aquesta declaració el Gustau la vinculi a “votacions estèrils i consignes polítiques”. Em sap greu que el diari publiqui com a carta destacada una queixa d’aquestes característiques, quan s’està trepitjant la veritat i les llibertats com s’està fent.

Es va fer un referèndum alegal. I punt. La resta és tot mentida i cal denunciar-ho. Espero que la Universitat de Lleida publiqui la Declaració en aquest diari i defensi el seu posicionament.

tracking