SEGRE
Les cendres

Les cendresSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Sr. Director:

“No he cregut mai en l’Església catòlica”, això que és l’empresa més antiga de la terra. Així comença la seva columna l’admirat poeta de Les cendres del proppassat dimarts a SEGRE. No cal que ho digui. Ja es veu d’una hora lluny. Hi ha polítics que tampoc no creuen que existeixi la república catalana però han fet no sé quants quilòmetres per visitar-ne el president i insultar- lo. Ningú no pensa tant en Déu com l’ateu. Ningú no pensa tant en la república com el qui en nega l’existència.

Culte com és, el Sr. Txema, em meravella que per aconseguir un grapat de cendra, cremi en quatre ratlles 2.000 anys de vida i d’història de l’Església. I encara bo que en salva la caritat i el perdó, ni que sigui menystenint-los. I “la fe en un déu, que és una idea” i es queda tan ample. Fora d’això, escriu: “L’Església ha dut la humanitat a la misèria moral, intransigència, corporativisme i un sentit de la por que ha quallat fins al moll en els catòlics de bon cor”, que són la majoria. Jo dec ser un catòlic de malcor perquè la por no em paralitza. Genial, home! I més genial encara: “Allò que fa l’Església eterna és la seva intransigència i el seu immobilisme.”

Fa molts anys que frueixo llegint Les cendres, amb la devoció que m’evoca el dimecres de cendra. Però em sap greu dir-ho: no he vist enlloc cap idea flexible i trencadora. A intransigent i immòbil no el guanya ningú, ni jo que ja toco la norantena. Les quatre idees de sempre, vestides, això sí, de bona literatura. Trobo que li manca sentit crític: el garbell per separar el gra de la palla. Si no, no llençaria amb l’aigua bruta la pobra criatura que acaba de rentar.

Sisplau. No ofengueu la intel ·ligència amb aquestes bertranades, que diem al meu poble. I no insulteu els catòlics al tractar-los de borregos amb moral d’esclaus. Si no sou catòlic, respecteu almenys el nom cristià que porteu amb noble orgull i no practiqueu el fàcil i trist esport de tirar rocs i femta a la casa d’altri. I comenceu fent el que desitgeu: que es faci justícia. Sí, senyor. I si el mossèn que abusa ha d’anar a la presó, hi porti també el 99 per cent d’abusadors que es mouen en l’àmbit familiar i en altres àmbits socials. O no?

tracking